Pytanie na Śniadanie

DOMOWA SPIŻARNIA: PRZETWORY Z POMIDORÓW

Nie ma wątpliwości, że pomidory, bogate w wit. C i potas, są wyjątkowo zdrowe, ale jeszcze zdrowsze są pomidorowe przetwory! Chodzi o bezcenny likopen, którego w przetworzonych pomidorach jest nawet kilkakrotnie więcej niż w tych surowych

DOMOWY KETCHUP
  • 3 kg dojrzałych pomidorów
  • 3 kwaśne jabłka
  • 3 słodkie jabłka
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • ziele angielskie (3 sztuki)
  • 2 liście laurowe
  • gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
  • papryka suszona słodka płaska łyżeczka
  • goździki 6 sztuk
  • świeży tymianek garść samych liści
  • szczypta różowej soli
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pomidory umyć dokładnie i pokroić na ćwiartki. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, pokroić na pióra i udusić na łyżce oleju.
Do garnka wrzucić jabłka słodkie, marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, odrobinę zimnej wody, pomidory, kwaśne jabłka  i ugotować bez przykrycia. Po około 30 minutach dodać tymianek, gałkę, cebulę, paprykę suszoną, pieprz, szczyptę różowej soli i gotuję tak jeszcze 10-15 minut. Wszystko przetrzeć do drugiego garnka. Przecier powoli redukować na niewielkim ogniu aż zgęstnieje.

DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW
  • 14 kg zielonych pomidorów
  • 1 kg trzcinowego cukru
  • świeży imbir 5 cm kawałek
  • łyżeczka czarnego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego
  • utarta skórka z 5 cytryn + sok
Pomidory umyć i pokroić na cząstki, usuwając twardy środek. Cytryny wyszorować, utrzeć żółtą skórkę na tarce i wycisnąć z nich sok. Całość wrzucić do czterech dużych garnków i nastawić na niewielki ogień na około 4h. Co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką.
Najlepiej skorzystać z szerokich garnków o grubych dnach.
Po około 4 godzinach przetarzeć pomidory na sicie, żeby pozbyć się ich twardej skórki i tak przetarte nastawić z powrotem do umytych – już 2 garnków na niewielki ogień. Najlepiej podsmażać je przez kolejne 4 a nawet 8h żeby zredukować zawartą w nich wodę i uzyskać kremową konsystencję. Teraz dodać do smażenia cukier wg uznania. Na koniec dodać utarty imbir i pieprz świeżo mielony. Podsmażać jeszcze przez 30 minut.

GAZPACHO Z POMIDORAMI
  • 1/2 małego arbuza
  • 1/2 małego melona
  • 2 duże, dojrzałe pomidory i połowa pokrojona w kostkę do przybrania
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1/4 łyżeczki cytrynowego pieprzu
  • szczypta soli
  • łyżka świeżej bazylii
  • niewielki kawałek prawdziwej fety
  • łyżka podprażonych i posiekanych migdałów
  • łyżka masła klarowanego
  • opcjonalnie łyżka soku z cytryny
Arbuza i melona przekroić na pół, wydrylować miąższ łyżką nad garnkiem, pestki wybrać ręką i żeby nie stracić soku odcedzić je jeszcze na sicie.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło. Czosnek i cebulę obrać, pokroić, podsmażyć z pieprzem, szczyptą soli i pokrojonym pomidorem. Podduszone dodać do garnka z melonem i arbuzem. Można dodać łyżkę soku wyciśniętego z cytryny i kilka listków świeżej bazylii. Wszystko razem zmiksować blenderem. 

PASSATA POMIDOROWA Z ZIOŁAMI
  • 4-5 kg dojrzałych pomidorów
  • łyżka masła klarowanego
  • gałązka oregano
  • gałązka lubczyku
  • gałązka tymianku
  • około 10 ząbków czosnku
  • czubata łyżka różowej soli
  • łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
Pomidory umyć, zanurzyć we wrzątku i obrać ze skóry. Kroić na mniejsze kawałki, usuwając twardą szypułkę. Czosnek obierać i szatkować na drobno. Rozcierać go na drewnianej desce z dodatkiem różowej soli.
W szerokim, dużym garnku rozgrzać masło, podsmażyć w nim gałązki ziół, dodać pieprz, roztarty czosnek. Trzeba uważać żeby czosnek się nie przypalił, następnie dodać pokrojone pomidory. Całość zagotować, odławić gałązki ziół i zostawić na niewielkim ogniu żeby pomidory się delikatnie zredukowały. 
Słoiki lub butelki wyparzyć, nalać gorącą passatę, zakręcić  i zostawić do przestygnięcia. 

Więcej na ten temat