Nie ma wątpliwości, że pomidory, bogate w wit. C i potas, są wyjątkowo zdrowe, ale jeszcze zdrowsze są pomidorowe przetwory! Chodzi o bezcenny likopen, którego w przetworzonych pomidorach jest nawet kilkakrotnie więcej niż w tych surowych
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 3 kwaśne jabłka
- 3 słodkie jabłka
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy
- ziele angielskie (3 sztuki)
- 2 liście laurowe
- gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
- papryka suszona słodka płaska łyżeczka
- goździki 6 sztuk
- świeży tymianek garść samych liści
- szczypta różowej soli
- 14 kg zielonych pomidorów
- 1 kg trzcinowego cukru
- świeży imbir 5 cm kawałek
- łyżeczka czarnego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego
- utarta skórka z 5 cytryn + sok
- 1/2 małego arbuza
- 1/2 małego melona
- 2 duże, dojrzałe pomidory i połowa pokrojona w kostkę do przybrania
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 średnia czerwona cebula
- 1/4 łyżeczki cytrynowego pieprzu
- szczypta soli
- łyżka świeżej bazylii
- niewielki kawałek prawdziwej fety
- łyżka podprażonych i posiekanych migdałów
- łyżka masła klarowanego
- opcjonalnie łyżka soku z cytryny
- 4-5 kg dojrzałych pomidorów
- łyżka masła klarowanego
- gałązka oregano
- gałązka lubczyku
- gałązka tymianku
- około 10 ząbków czosnku
- czubata łyżka różowej soli
- łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu