Pytanie na Śniadanie

Młoda kapusta - surówka z czerwonej kapusty

POLSKA MŁODA KAPUSTA NA MASEŁKU

  • 1 spora młoda kapusta (lub 2 małe)
  • 1 biała cebula
  • 2 marchewki
  • 1 kwaśne jabłko
  • pęczek młodego kopru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • Masło klarowane Mlekovita do smażenia
  • Masło Polskie Mlekovita

Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Jabłko pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. W garnku rozgrzać 4 łyżki masła klarowanego Mlekovita, wrzucić cebule, zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę, marchewkę, jabłko. Posolić i popieprzyć do smaku. Od kopru odkroić łodyżki, drobno je posiekać i dodać do warzyw. Garnek przykryć i całość dusić, aż kapusta będzie miękka (ok. 40 minut). Dodać passatę, łyżkę Masła Polskiego Mlekovita i dusić bez przykrycia jeszcze kilka minut. Przed podaniem wymieszać z resztą posiekanego kopru. 

OMLET Z JOGURTOWYM DRESSINGIEM

  • (na 3 omlety)
  • pół główki małej młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • pół pęczka młodej dymki
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 plastry boczku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • masło klarowane Mlekovita do smażenia
  • jogurt naturalny typ grecki Mlekovita
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 1 łyżeczka sezamu

Przygotować dressing: jogurt naturalny typ grecki Mlekovita wymieszać z wasabi, łyżeczką sosu sojowego, uprażonym na patelni sezamem i roztartym czosnkiem. W dużej misce wymieszać mąkę, wodę, sos sojowy i jajka. Dodać poszatkowaną drobno kapustę , pokrojoną w małe słupki marchewkę. Na patelni o nieprzywierającym dnie rozgrzać łyżkę masła klarowanego Mlekovita, gdy będzie gorące, wylać pierwszą porcję masy (na jeden omlet). Smażyć z jednej strony ok. 4 minut. Przerzucić i smażyć z drugiej strony tyle samo czasu. W międzyczasie na suchej patelni usmażyć na chrupko boczek i posiekać drobno dymkę. Omlet podawać z plastrem boczku i sosem jogurtowym. 

AMERYKAŃSKA SURÓWKA Z KAPUSTY

  • pół główki niedużej młodej białej kapusty
  • pół główki niedużej młodej czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 papryczka jalapeno (lub inna ostra chilli)
  • 1 spora czerwona cebula
  • pęczek świeżej kolendry
  • jogurt naturalny typ grecki Mlekovita
  • Śmietana Polska 18% Mlekovita
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka trzcinowego cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki ziaren maku

Kapustę bardzo drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłko i cebulę pokroić w kostkę, jalapeno i kolendrę posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać w misce. Przygotować dressing: jogurt naturalny typ grecki Mlekovita wymieszać z octem,  śmietaną Polską Mlekovita, musztardą, solą, cukrem i ziarnami maku. Połączyć z warzywami i posiekaną kolendrą. Odstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły. 

Więcej na ten temat