POLSKA MŁODA KAPUSTA NA MASEŁKU
- 1 spora młoda kapusta (lub 2 małe)
- 1 biała cebula
- 2 marchewki
- 1 kwaśne jabłko
- pęczek młodego kopru
- sól, pieprz
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- Masło klarowane Mlekovita do smażenia
- Masło Polskie Mlekovita
Cebulę
pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Jabłko pokroić w
kostkę. Kapustę poszatkować. W garnku rozgrzać 4 łyżki masła klarowanego
Mlekovita, wrzucić cebule,
zeszklić. Dodać poszatkowaną kapustę, marchewkę, jabłko. Posolić i popieprzyć do smaku. Od kopru
odkroić łodyżki, drobno je posiekać i dodać do warzyw. Garnek przykryć i całość
dusić, aż kapusta
będzie miękka (ok. 40
minut). Dodać passatę, łyżkę Masła Polskiego
Mlekovita i dusić bez
przykrycia jeszcze kilka minut. Przed podaniem wymieszać z resztą posiekanego
kopru.
OMLET Z JOGURTOWYM DRESSINGIEM
- (na 3 omlety)
- pół główki małej młodej kapusty
- 2 młode marchewki
- pół pęczka młodej dymki
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 3/4 szklanki wody
- 3 plastry boczku
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- masło klarowane Mlekovita do smażenia
- jogurt naturalny typ grecki Mlekovita
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 1 łyżeczka sezamu
Przygotować dressing: jogurt naturalny typ grecki Mlekovita wymieszać z wasabi, łyżeczką sosu sojowego, uprażonym na patelni sezamem i roztartym czosnkiem. W dużej misce wymieszać mąkę, wodę, sos sojowy i jajka. Dodać poszatkowaną drobno kapustę , pokrojoną w małe słupki marchewkę. Na patelni o nieprzywierającym dnie rozgrzać łyżkę masła klarowanego Mlekovita, gdy będzie gorące, wylać pierwszą porcję masy (na jeden omlet). Smażyć z jednej strony ok. 4 minut. Przerzucić i smażyć z drugiej strony tyle samo czasu. W międzyczasie na suchej patelni usmażyć na chrupko boczek i posiekać drobno dymkę. Omlet podawać z plastrem boczku i sosem jogurtowym.
AMERYKAŃSKA SURÓWKA Z KAPUSTY
- pół główki niedużej młodej białej kapusty
- pół główki niedużej młodej czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 2 kwaśne jabłka
- 1 papryczka jalapeno (lub inna ostra chilli)
- 1 spora czerwona cebula
- pęczek świeżej kolendry
- jogurt naturalny typ grecki Mlekovita
- Śmietana Polska 18% Mlekovita
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka trzcinowego cukru
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki ziaren maku
Kapustę bardzo drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłko i cebulę pokroić w kostkę, jalapeno i kolendrę posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać w misce. Przygotować dressing: jogurt naturalny typ grecki Mlekovita wymieszać z octem, śmietaną Polską Mlekovita, musztardą, solą, cukrem i ziarnami maku. Połączyć z warzywami i posiekaną kolendrą. Odstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły.