Pytanie na Śniadanie

Staropolski obiad!

Staropolski obiad – przepis na krem z kalarepy z wędzonym pstrągiem i pieczonym ziemniakiem!

Krem z kalarepy z wędzonym pstrągiem, maślanką i pieczonym ziemniakiem

Składniki:

- kalarepa 8 szt
- cebula zlota 4szt
- czosnek 4 zabki
- dymka 1 pęczek
- ziemniak młody 1kg
- świeży majeranek 1 mały pęczek
- rzodkiewka 1 pęczek
- koper 1 mały pęczek
- maślanka 200ml
- olej 50ml
- masło 100g
- pstrąg wędzony 2 filety bez ości
- sól, pieprz do smaku
- bulion warzywny 3L

Sposób przygotowania:

Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w pióra i siekamy czosnek i dymkę.
W garnku rozpuszczamy masło, smażymy kalarepę, cebulę, na końcu wrzucamy czosnek, aż sie lekko zarumieni. Całość zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa zmiękną. W między czasie myjemy dokładnie ziemniaki i kroimy ze skórą w grubą kostkę. Blachę wykładamy pergaminem, układamy pokrojone ziemniaki, doprawiamy je solą, pieprzem, świeżym majerankiem, przelewamy lekko olejem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15-20min. Ugotowane warzywa miksujemy blenderem, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy z kleksem z maślanki, nowalijkami i pokruszonym wędzonym pstrągiem.
Przepiórki pieczone z miodem pitnym, boczkiem, kaszą jaglaną z suszoną śliwką, szafranem i pieczoną marchwią

Składniki:

- przepiórka 4szt
- boczek wędzony 250g
- cytryna 2szt
- świeży tymianek 1 mały pęczek
- miód pitny Dwójniak 500ml
- kasza jaglana 500g
- szalotka 250g
- suszona śliwka 250g
- masło 200g
- szafran 1op.
- szałwia 1 gałązka
- marchew kolorowa 6szt
- sól, pieprz do smaku
- kumin 1 łyżeczka
- olej 30ml
- bulion warzywny 1,5L

Sposób przygotowania:

Przepiórki oczyszczamy z piór, nacieramy solą, pieprzem, cytryną, tymiankiem i zawijamy je plastrami cienko pokrojonego boczku. 
Następnie rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło i obsmażamy ptaszki z każdej strony.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy przepiórki przez ok. 25-30min, co jakiś czas polewając je łyżką bulionu. 
W między czasie przygotowujemy dodatki.
Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło i smażymy na nim cebulki, następnie dodajemy wypłukaną na sicie kaszę jaglaną i chwilę smażymy. Wrzucamy pokrojoną w paski suszoną śliwkę,wsypujemy szafran i zalewamy bulionem warzywnym. Całość gotujemy do momentu gdy kasza wchłonie wodę(ok. 15min) i napęcznieje. Rondel zdejmujemy z ognia. Marchewki obieramy, kroimy w ćwiartki, smarujemy olejem, kuminem, posypujemy listkami szałwii i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut tak żeby warzywa po wyjęciu były lekko skarmelizowane i chrupkie.
Do małego garnka wlewamy miód pitny, kruszymy  trochę świeżego tymianku i redukujemy do połowy. Przepiórki wyjmujemy z pieca i zlewamy cały sos wytopiony podczas pieczenia do garnka z redukowanym miodem pitnym. Całość gotujemy i na koniec do zagęszczenia dodajemy małą kostkę masła.
Przepiórki podajemy z kaszą jaglaną, pieczonymi marchewkami i sosem z miodu pitnego. 
Więcej na ten temat