Pytanie na Śniadanie

Faworki po polsku i po włosku- które lepsze?

Faworki po polsku i po włosku

Cenci  (Chiacchiere)

  • 0,5 kg mąki
  • 50 g masła
  • Starta skórka z cytryny
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 70 g cukru drobnego
  • 30 g grappy
  • Szczypta soli
  • Olej arachidowy
  • Cukier puder

 
Przesiać mąkę na deskę, wsypać cukier, proszek do pieczenia, jajka, startą skórkę z cytryny, stopione masło, grappę i szczyptę soli. Wymieszać  dobrze wszystkie składniki i wyrabiać przez 10 min. Zrobić kulkę z ciasta i pozostawić przez pół godz., przykryć ręczniczkiem. Rozwałkować ciasto do grubości około 2mm. Pokroić na paski o szerokości 2 palców i potem poprzeczie co 4 palce tak aby otrzymać coś w rodzaju rombów. Na środku każdego rombu zrobić 2 przecięcia. Smażyć w głębokim oleju. Następnie wyłożyć na papier aby odsączyć tłuszcz. Jak ostygną posypać cukrem pudrem.
FAWORKI

  • 6 żółtek
  • 20 gramów cukru pudru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 250 gramów mąki pszennej *   ok. 20 gramów masła
  • pół kieliszka spirytusu
  • smalec do smażenia 2-3 kostki (lub olej roślinny lub masło klarowane)
  • cukier puder

Zagnieć ciasto z podanych składników. Bardzo cienko rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Zgnieć ciasto z powrotem i powtórz czynność kilka razy. Podziel ciasto na prostokąty.
Na środku każdego prostokąta zrób dziurkę i przeciągnij jeden koniec przez środek.  Smaż na rozgrzanym oleju - gotowe faworki będą złotawe. Na koniec posyp cukrem pudrem.
Więcej na ten temat