Faworki po polsku i po włosku
- 0,5 kg mąki
- 50 g masła
- Starta skórka z cytryny
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 6 g proszku do pieczenia
- 70 g cukru drobnego
- 30 g grappy
- Szczypta soli
- Olej arachidowy
- Cukier puder
Przesiać mąkę na deskę, wsypać cukier, proszek do pieczenia, jajka, startą skórkę z cytryny, stopione masło, grappę i szczyptę soli. Wymieszać dobrze wszystkie składniki i wyrabiać przez 10 min. Zrobić kulkę z ciasta i pozostawić przez pół godz., przykryć ręczniczkiem. Rozwałkować ciasto do grubości około 2mm. Pokroić na paski o szerokości 2 palców i potem poprzeczie co 4 palce tak aby otrzymać coś w rodzaju rombów. Na środku każdego rombu zrobić 2 przecięcia. Smażyć w głębokim oleju. Następnie wyłożyć na papier aby odsączyć tłuszcz. Jak ostygną posypać cukrem pudrem.
- 6 żółtek
- 20 gramów cukru pudru
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 250 gramów mąki pszennej * ok. 20 gramów masła
- pół kieliszka spirytusu
- smalec do smażenia 2-3 kostki (lub olej roślinny lub masło klarowane)
- cukier puder
Zagnieć ciasto z podanych składników. Bardzo cienko rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Zgnieć ciasto z powrotem i powtórz czynność kilka razy. Podziel ciasto na prostokąty.
Na środku każdego prostokąta zrób dziurkę i przeciągnij jeden koniec przez środek. Smaż na rozgrzanym oleju - gotowe faworki będą złotawe. Na koniec posyp cukrem pudrem.