• 500 g piersi kurczaka
• 500 g pieczarek
• 150 g sera Sokół bez laktozy w plastrach Mlekovita
• 2 jajka
• Cebula
• Ząbek czosnku
• Pęczek natki
• 100 g masła klarowanego Mlekovita
• Cytryna
• Mielona słodka papryka
• Sól
• Pieprz
Mięso podzielić na porcje, włożyć pomiędzy dwa kawałki folii, rozbić. Natrzeć mieloną papryką, solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, włożyć na 30 minut do lodówki. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki. ¾ natki posiekać. Rozgrzać połowę masła , zeszklić cebulę i czosnek. Włożyć pieczarki, doprawić solą oraz pieprzem, smażyć 10 minut, aż płyn odparuje. Wsypać ½ posiekanej natki, wymieszać. Na każdy kawałek kurczaka nałożyć grzyby i jajka. Zwinąć, związać sznurkiem lub spiąć, przenieść do naczynia żaroodpornego. Na mięsie ułożyć plasterki sera Sokół bez laktozy, posypać natką, polać resztą stopionego masła. Piec 30 minut w temp. 180 stopni. Usunąć sznurek, nałożyć na talerze, ozdobić resztką natki.
Składniki:
• 500 g mielonego mięsa
• 270 g sera Favita Mlekovita
• Cebula, ząbek czosnku
• Słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
• Po 2 gałązki świeżego oregano i bazylii
• Sucha kajzerka
• Jajko
• 100 g płatków kukurydzianych
• Masło klarowane Mlekovita do smażenia
• Sól, pieprz
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Płatki kukurydziane włożyć do woreczka foliowego i rozwałkować. Zioła posiekać. Suszone pomidory osączyć (oliwę zachować), drobno pokroić. Cebulę oraz czosnek posiekać. Ser Favita rozetrzeć z 2 – 3 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów, połączyć z czosnkiem, ziołami, suszonymi pomidorami, doprawić pieprzem i solą. Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać do mięsa razem z odciśniętą kajzerką i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić. Formować okrągłe placki, na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, zawinąć. Kotlety obtoczyć w płatkach kukurydzianych, usmażyć na rumiano na maśle klarowanym.