Pytanie na Śniadanie

Świąteczne przepisy naszych Gwiazd - uszka do barszczu

Prowadzący Pytanie na Śniadanie prezentują swoje przepisy na ulubione dania świąteczne! Dziś w naszej kuchni Tomasz Wolny z żoną Agatą przygotowują barszcz czerwony z uszkami!

Barszcz wigilijny
 
Składniki
1,5 kg buraków
włoszczyzna
 2 cebule
 4 ząbki czosnku
laseczka chrzanu
2 litry wody zagotować z
1 łyżka soli
4  łyżki cukru, przestudzić
kawałek czerstwego chleba.
 
Wykonanie
 Buraków nie obierać - wyszorować, odkroić końcówki i pokroić w krążki. Cebule obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać. Wodę z solą i cukrem  zagotować i ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w glinianym garnku lub w słoju i zalać przegotowaną wodą.
Przykryć lnianą ściereczką lub gazą i ustawić w temperaturze pokojowej.
Barszcz dojrzewa 10 dni.
Po tym czasie barszcz należy zlać przez gazę do garnka. Do smaku można dodać wywaru z podgrzybków, sól.



 Pieczone pierożki wigilijne

Składniki na ciasto
0,5 kg mąki
 kostka luźnego masła
2 jaja
szklanka słodkiej śmietanki
5 dag drożdży
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru
sól
 
Składniki na farsz
30 dag kapusty
2 garści grzybów suszonych
1 cebula,
sól
pieprz
 

 
 



Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Gotować do miękkości. Posiekaną kiszoną kapustę dusić (można z kminkiem). Podlewać ją wodą z gotujących się grzybów. Cebulę przysmażyć na maśle. Wrzucić ugotowane grzyby oraz kapustę. Doprawić solą i pieprzem.

Drożdże wyrobić z łyżeczką cukru. Dodać ciepłą śmietankę oraz tyle mąki aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany - zostawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać resztę mąki, zrobić dołek, wlać rozczyn, jaja i masło.Wszystko wyrobić.
Ciasto podzielić na 4 części (przykryć ściereczką) każdą z nich rozwałkować na grubość 3 mm. Szklanką wycinać krążki, na które nakładać farsz. Krążki składać i zlepiać palcami.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek posmarować pędzelkiem maczanym w rozkłóconym jajku.
Piec w temp. 180 stopni C przez 20 min.
 
 
 

Uszka do barszczu wigilijnego

Składniki na farsz
50 g suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
1 cebula
1 jajo
łyżeczka bułki tartej
1 łyżka masła,
pieprz
sól
 
Składniki na ciasto
300 g mąki pszennej (lub orkiszowej)
1 szklanka gorącej wody
łyżka oleju,
 sól
 
Wykonanie
Grzyby zalać zimną wodą i zostawić na noc. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odsączyć (wodę zostawić) i posiekać. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć. Dodać łyżeczkę bułki tartej i jajo.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, mieszając widelcem wlewać gorącą wodę i olej.
Ciasto dobrze wyrobić i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
Kawałki ciasta rozwałkować na placki i wykrawać kółeczka o średnicy 4 cm. Na każdy krążek nałożyć farsz. Krążek złożyć na pół zlepiając brzegi, a następnie zlepiać końcówki pierożka, aby utworzyły się uszka (około 100 szt.)
Gotowe wrzucać na osolony wrzątek.
 
Więcej na ten temat