Pytanie na Śniadanie

Naleśnikowa kuchnia

Naleśnikowa kuchnia - jak przygotować najlepsze ciasto na naleśniki i które naleśniki są najlepsze: słodkie – z dżemem i syropem klonowym, a może wytrawne – z mięsem i warzywami?

Słodkie naleśniki z konfiturą żurawinową lub syropem klonowym

Ciasto :
Mąka pszenna 200 g
Jajka 6 szt
Masło 100 g
Mleko 100 ml
Cukier brązowy 25 g
Skórka z pomarańczy

Konfitura :

Żurawina 200 g
Jabłko 50 g
Sok jabłkowy 250 ml
Imbir 25 g
Goździki, anyż , kora cynamonu
Skrobia ziemniaczana 50 g
Miód 25 g

Sposób wykonania :

Jajka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną masę.
Żółtka z cukrem i skórką z pomarańczy ucieramy. Dodajemy mleko i mąkę, całą masę łączymy z ubitymi białkami. Delikatnie mieszając, aby piana nam nie opadła, następnie na klarowanym maśle smażymy naleśniki. Żurawinę gotujemy razem z sokiem jabłkowym, miodem i przyprawami korzennymi. Po około 20 minutach dodajemy skrobię wymieszaną z wodą aby zagęścić całość. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.



Smażony kurczak z warzywami zapiekany w naleśniku z serem cheddar i sosem jogurtowym

Składniki na ciasto :

Mąka pszenna 200 g
Woda 150 ml
Olej roślinny 50 ml
Zioła prowansalskie x 10 g
Sól do smaku

Farsz :


Pierś kurczaka 100 g
Papryka kolorowa 50 g
Cebula 25 g
Pieczarki 25 g
Czosnek
Sól i pieprz do smaku
Ser cheddar 100 g

Sos :
Jogurt 150 g
Majonez 100 g
Kolendra i czosnek do smaku

Sposób wykonania :

Wszystkie suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy wodę i olej. Pamiętając o tym aby wszystkie składniki dobrze wymieszać tak aby nie powstały grudki, dla pewności ciasto należy jeszcze przelać przez sitko. Na patelni za pomocą pędzla rozprowadzamy małą ilość oleju. Wlewamy ciasto okrężnym ruchem i równomiernie smażymy, następnie przewracamy na drugą stronę.

Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w oleju, papryce ostrej, miodzie i natce pietruszki. Resztę składników kroimy w paski, kurczaka podsmażamy na patelni następnie dodajemy resztę warzyw i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy posiekany czosnek i kolendrę, doprawiamy do smaku. Na naleśnika wlewamy odrobinę sosu, następnie mięso z warzywami i na wszystko starty ser. Naleśnika zwijamy i jeszcze z góry posypujemy startym serem. Zapiekamy w piecu przez około 10 minut.
Więcej na ten temat