Cieniutko rozbity, wieprzowy, frytowany w panierce, przy czym panierka nie może przylegać do mięsa – powinna falować. JAK ZROBIC IDEALNY SZNYCEL PO WIEDEŃSKU?
Składniki:
- schab wieprzowy bez kości (jeden kotlet 150g)
- smalec wieprzowy do smażenia
- bułka tarta
- sól, pieprz
- folia spożywcza
- jajko
- mąka
Schab oczyścić, wyporcjować na kotlety, rozbić cienko pod folią tłuczkiem do mięsa, posolić i popieprzyć z obu stron. W 3 miskach przygotować mąkę, roztrzepane jajko z odrobiną mleka i soli, oraz bułkę tartą, i w tej kolejności panierujemy. Następnie na średnio rozgrzanym smalcu smażymy kotlety z obu stron, nie za długo aby ich nie wysuszyć na wiór (minuta z każdej strony).
Sznycel wieprzowy po wiedeńsku
- schab z kością (jeden kotlet 200 g)
- masło
- czosnek
- świeży majeranek
Schab oczyścić (ale pozostawić kość), lekko rozbić mięso. Mięso natrzeć lekko startym czosnkiem i liśćmi majeranku, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące, jajku i bułce tartej.
- schab w całości (najlepiej żeby był z warstwą tłuszczu) nie mniej niż 1kg
- świeży tymianek
- sos sojowy jasny
- musztarda dijon
- miód
Dodatki:
- ziemniaki 0,5 kg
- marchew 2-3szt
- dynia 1/4
- pietruszka korzeń 2-3szt
- seler korzeń 1szt
Schab oczyścić z błon, pozostawiając tłuszcz. Z miodu, musztardy, sosu sojowego, tymianku, soli i pieprzu przyrządzić marynatę i zamarynować schab. Marynować minimum 1 godzinę, po tym czasie schab wytrzeć z marynaty, obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanym smalcu, ułożyć w naczyniu do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni C. przez ok 30 min.
Warzywa umyć, obrać, pokroić w równe cząstki, doprawić solą, pieprzem i miodem. Ziemniaki pojedynczo ułożyć na łyżce i kroić w plasterki, następnie wcisnąć w miejsce krojenia masło (dzięki temu, że są na łyżce nie będą pokrojone do końca, a podczas pieczenia rozejdą się, zapieka w środku i będą świetnie wyglądać). Wszystko pieczemy na jednej blaszce razem ze schabem.