Pytanie na Śniadanie

Ryż w roli głównej - risotto z grzybami

Ryżanka, czyli wytrawne śniadanie

100g płatków ryżowych
pół ogórka wężowego
pół pęczka szczypiorku
kawałek białej rzodkwi
1 łyżka sosu sojowego
1 jajko
1 łyżeczka oleju sezamowego
szczypta płatków chilli

Przygotować płatki ryżowe wg opisu na opakowaniu. Ogórka obrać ze skórki i
pokroic w póltalarki. Rzodkiew pokroić w cienkie słupki "na jeden kęs",
szczypiorek posiekać. Do ryżu dodac sos sojowy, olej sezamowy i chilli. Wymieszać. Na wierzchu miseczki ułożyć pokrojone warzywa i żóltko z
jajka. Przed jedzeniem wymieszać składniki.


Risotto z grzybami

2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 szalotka
kilka gałązek świeżego tyminaku
mała gałązka rozmarynu
30g suszonych prawdziwków
250g ryżu arborio
2 szklanki wywaru warzywnego
0,5 szkanki tartego parmezanu
sól, pieprz

Grzyby zalać gorącą wodą i moczyć przez ok 1 h. Cebulę i czosnek posiekać.
Rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę i czosnek. Gdy staną się przezroczyste dodać ryż i mieszając podsmażyć. Dodać pokrojone grzyby i  chochlę wywaru. Mieszać. Gdy ryż wypije wodę, dodać kolejną porcję i cierpliwie mieszać. Powtórzyć czynność, gdy płyn się zredukuje. Dodać wino i resztę wywaru. Gdy ryż będzie miękki (ale al dente w środku) doprawić risotto solą, pieprzem i listkami tymianku. Posypać parmezanem, wymieszać i podawać.


Sałatka z brązowego ryżu, awokado i jarmużu

200g brązowego ryżu
1 dojrzałe awokado
1 mała szalotka
100g jarmużu
1 mały granat
3 łyzki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
pęczek kolendry
szczypta chilli

Ryż ugotować i ostudzić. Szalotkę posiekać, awokado pokroić w kostkę, jarmuż na minutę wrzucić do wrzątku i zahartowac zimną wodą. Z oliwy, soku cytrynowego, miodu, soli i chilli ukręcić dressing. Warzywa wymieszać z ryżem i dressingiem, posypać pestkami granatu i kolendrą.
Więcej na ten temat