Szpinak nadal wielu osobom nie kojarzy się zbyt dobrze. Jak to zmienić? Jak podawać szpinak, żeby wyglądał dobrze i smakował jeszcze lepiej
Składniki :
- pierś kurczaka
- szpinak 200 g
- orzeszki pinii
- twaróg półtłusty 100 g
- zielone oliwki
- mięta
- cebula, czosnek , masło
- sól, pieprz świeżo mielony
Sposób wykonania :
Pierś kurczaka należy rozkroić wzdłuż tak, aby można było zwinąć mięso w podłużną roladkę. Orzeszki pinii należy sprażyć w piekarniku aż będą złote. Szpinak smażymy na maśle a następnie dorzucamy posiekaną cebulkę i czosnek. Wszystkie składniki farszu należy połączyć razem w głębokiej misce, dodać posiekaną miętę i zielone oliwki następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz układamy na mięsie i następnie zwijamy formując tzw. rolkę. Mięso obtaczamy w mące i smażymy na oleju, następnie pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temp. 180 st. C
Składniki :
- mąka do makaron
- jajka całe 4 szt
- żółtka 6 szt
- oliwa z oliwek
- szpinak
- pieczarki
- sól
Sos :
- śmietana 36 % x 200 ml
- ser gorgonzola
- pieczarki
- cebula , czosnek , tymianek
Sposób wykonania :
Wszystkie składniki makaronu należy wymieszać w mikserze elektrycznym lub ręcznie, pamiętając aby na sam koniec posiekać szpinak. Następnie gotowe kulki ciasta obwijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto wyjmujemy i za pomocą maszyny do makaronu wałkujemy do uzyskania cienkiego ciasta, które następnie potniemy na cienkie kawałki tworząc tagliatelle. Na patelni podsmażamy pieczarki i dokładamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy ser, śmietanę i gotujemy aż śmietana zgęstnieje. Pod sam koniec dodajmy świeży tymianek. Pastę łączymy z sosem i nakładamy na talerz.