Pytanie na Śniadanie

Jerzy Sobieniak i kuchnia fit Konrada Gacy- granola

Odchudzanie na śniadanie

Śniadanie:

Borówkowa granola

1 garść borówek
1 łyżka gęstego jogurtu
2 łyżki żurawiny
1 łyżka otrębów pszennych
2 łyżki płatków jęczmiennych
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka ekspandowanych ziaren gryki
3 łyżki miodu
6 łyżek herbaty owocowej
 
WYKONANIE

Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. W misce mieszamy otręby, płatki, siemię, pestki słonecznika, grykę i żurawinę. W szklance mieszamy miód i herbatę. Przelewamy zawartość szklanki do miski, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę. Granolę pieczemy10–12 minut, pilnując, aby się nie przypaliła. Następnie musimy dokładnie ją przemieszać i znów piec około 7 minut, aż granola osiągnie złotawy kolor. Po tym czasie wyjmujemy płatki i czekamy, aż wystygną. Następnie przesypujemy garść granoli do miski, wrzucamy borówki i dodajemy łyżkę jogurtu.


Obiad:
Dorsz zapiekany w grillowanej cukinii
200 g filetów z dorsza bez ości
1 jajko
6 plastrów cukinii ciętych wzdłuż
6 cienkich pasków parowanego pora
160 g pomidora
60 g czerwonej papryki
½ ząbka czosnku
słodkiej papryki
½ łyżeczki posiekanego estragonu
starta skórka i sok z 0,5 limonki
tymianek, rozmaryn, pieprz,
chilli, kminek do smaku
 
WYKONANIE

Dorsza myjemy, osuszamy i szatkujemy nożem na małe kawałki. Przekładamy do miski i mieszamy z jajkiem, słodką papryką, estragonem, tymiankiem, rozmarynem, chilli, kminkiem, pieprzem, skórką i sokiem z limonki, po czym odstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny.
Po tym czasie wrzucamy mieszankę na sitko z drobnymi oczkami, żeby odsączyć wodę. Co jakiś czas mieszamy całość łyżką. Po 20–30 minutach masa powinna być dość sucha. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej rybę, formując kluski przy użyciu łyżki stołowej.
Tak przygotowaną rybę zapiekamy w 160°C około
12 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy cukinię.
Na każdym plastrze cukinii układamy zapieczonego dorsza i zwijamy. Tak przygotowaną roladkę przewiązujemy porem. Pomidora i paprykę parzymy wrzątkiem. Obieramy je ze skóry, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze części, dodajemy rozdrobniony czosnek, doprawiamy chilli i pieprzem, po czym rozdrabniamy blenderem na gładką masę.

Kolacja

Frittata z twarogiem, papryką i cukinią

SKŁADNIKI
100 g sera białego chudego
2 jajka
1 białko
40 g papryki
40 g cukinii
20 g czerwonej cebuli
masło bez soli
pieprz, tymianek,
bazylia, oregano, szałwia,
curry bez soli do smaku
 
WYKONANIE

Warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokruszony twaróg, zioła, przyprawy i dokładnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy z białkiem i dodajemy do warzyw. Całość ponownie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Całość pieczemy w temperaturze 180°C do momentu, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.
Więcej na ten temat