Pytanie na Śniadanie

Jerzy Sobieniak i kuchnia fit Konrada Gacy- omlet z kurczakiem

Omlet z czosnkowym kurczakiem i cukinią

SKŁADNIKI
2 jajka
50 g piersi z kurczaka
70 g cukinii
2 ząbki czosnku
masło bez soli
tymianek
rozmaryn


WYKONANIE
Kurczaka i cukinię kroimy w kostkę i mieszamy z
przyprawami oraz czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Pieczemy pod przykryciem przez 15 minut w
temperaturze 180°C. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę, a żółtko ucieramy, po czym łączymy z pianą. Do jajek dorzucamy kurczaka
z cukinią. Na patelni rozpuszczamy masło. Wylewamy na nie jajka smażymy.




Pudding jaglany z jabłkiem

SKŁADNIKI
0,5 szklanki kasza jaglana
1,5 szklanki mleka 2%
laska wanilii
słodkie jabłko
20 g orzechów włoskich

WYKONANIE
Kaszę przelewamy wrzątkiem i gotujemy na 1 szklance mleka. Po ugotowaniu mieszamy ją z poszatkowanym jabłkiem i zmielonymi orzechami. Laskę wanilii
przekrawamy na pół i wyciągamy nasiona. Dodajemy je do kaszy, dolewamy pozostałe mleko i rozdrabniamy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Tak
przygotowany pudding przekładamy do miseczek.

Szarlotka

SKŁADNIKI
1 kg jabłek
masło bez soli
150 ml ciepłej wody
240 g mąki orkiszowej
4 białka z jajka
50 g cukru brzozowego
cynamon do smaku
WYKONANIE
Od mąki odejmujemy 2 łyżki, resztę zagniatamy z masłem i wodą. Jabłka kroimy na mniejsze kawałki i
dusimy na małym ogniu. Dodajemy cynamon. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy pozostałą mąkę i dolewamy do jabłek. Przygotowane wcześniej ciasto rwiemy na mniejsze kawałki i wylepiamy nim blachę. Spód zapiekamy przez 8 minut w temp. 180°C. Następnie
kładziemy na niego jabłka. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę i wykładamy na wierzch. Całość pieczemy przez 40 minut w temp. 180°C.
Więcej na ten temat