Makaron razowy z kurczakiem i zielonym pesto
SKŁADNIKI
50 g makaronu razowego penne
120g piersi z kurczaka
25 g orzeszków pinii
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
1 garść świeżej bazylii
pieprz do smaku
WYKONANIE:
Kurczaka grillujemy, kroimy w drobną kostkę i nacieramy pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Orzeszki wrzucamy na suchą patelnię i delikatnie prażymy. Gdy tylko zaczną się rumienić, ściągamy je z ognia, żeby nie nabrały goryczy. Do blendera wrzucamy orzeszki, bazylię, oliwę, ząbek czosnku i pieprz. Całość rozdrabniamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowy makaron i kurczaka przekładamy do miski, dodajemy wcześniej przygotowane pesto i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz.