Pytanie na Śniadanie

Polskie zupy

Rosół (baza do ogórkowej i pomidorowej):

- Korpus z gęsi lub kaczki 2 szt
- pierś gęsi wędzona
- cebula zwykła większa 8 szt
- seler 1 szt
- marchew 4 szt
- Pietrucha korzeń 3 szt
- seler naciowy 1 szt
- imbir kłącze wielkości kciuka
- lubczyk lub natka pietruszki
- dymka pęczek

Kości z gęsi opłucz i piecz z cebulą i przyprawami pół godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wszystko wraz z tłuszczem i resztkami wrzuć do garnka z zimną wodą i zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około godzinę. Dodaj umyte, obrane przekrojone na pół warzywa i gotuj jeszcze ok. pół godziny.
Na koniec rosół dopraw solą i pieprzem.
Na talerzu posyp natką i posiekaną dymką

Pomidorowa:

- pomidory w puszce 2 szt
- cynamon laska
- oliwa 100 ml
- chleb razowy na zakwasie kilka kromek
- śmietana 18% 1 opakowanie 400 ml
- bazylia 1 doniczka
- ocet balsamiczny z modeny 100 ml
Pomidory z laską cynamonu podsmaż na odrobinie oliwy na patelni. W rondelku zagotuj ocet z cukrem (1/4 szkl. octu i 1 łyżka cukru) gdy zgęstnieje dodaj do pomidorów.
W piekarniku lub na patelni podpraż pokrojony w kostkę, wymieszany z odrobiną oliwy chleb.
Pomidory dodaj do rosołu i gotuj ok. 10 min. Na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
Na talerzu posyp grzankami i listkami bazylii, możesz dodać odrobinę śmietany i makaron lub ryż jeśli lubisz.

Ogórkowa :

- ogórki kiszone 12 szt.
- masło ½ kostki
- sok z ogórków 0,5L
- ziemniaki  4 szt
- koperek pęczek
-ziarna kopru włoskiego  łyżka
Do rosołu wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.
Ogórki zetrzyj na tarce i przesmaż z ziarnami kopru na odrobinie masła, dodaj do gotującego się na małym ogniu rosołu. Sok z ogórków wlej na patelnie po smażeniu ogórków i zagotuj, potem dolej do zupy. Dopraw pieprzem i solą.
Na talerzu posyp koperkiem.

Krupnik (na kaszy gryczanej):

- boczek wędzony 400 g
-ziemniaki 6 szt
- cebula 3 szt
- marchew 2 szt
- Pietrucha korzeń 2 szt
- natka Pietruchy 1 szt
- boczniaki 1 op
- fenkuł 1 szt
- kasza gryczana (przyniosę)
- masło ½ kostki
- olej rzepakowy
- przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz)
I sposób:
Kaszę gryczaną przesmaż na odrobinie oleju lub oliwy, zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 minut.
Boczek potnij w kostkę i podsmaż na suchej patelni, dodaj przyprawy i pokrojone w kostkę warzywa,  smaż chwilę aż się przyrumienią. Zalej wodą i gotuj do miękkości.
Boczniaki potnij w paski i przesmaż na odrobinie masła z olejem na dużym ogniu. Gdy się przyrumienią dodaj wraz z kaszą do gotującego się wywaru, dopraw solą i pieprzem.
II  sposób:
Boczek potnij w kostkę i podsmaż na suchej patelni, dodaj przyprawy, pokrojone w kostkę warzywa i kaszę, smaż chwilę aż się przyrumienią. Zalej wodą i gotuj do miękkości. (pamiętaj by często mieszać, by kasza się nie przypaliła)
Boczniaki potnij w paski i przesmaż na odrobinie masła z olejem na dużym ogniu. Gdy się przyrumienią dodaj do gotującego się wywaru.

Makaron:

- 300 g mąki
- 3 jaja
- Tymianek
Z  jajek i mąki zrób zwarte gładkie ciasto. Odstaw na pół godz. Rozwałkuj na cienki placek podsypując mąką. Zwiń w rulon i pokrój w cienkie paski. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć makaron, zamieszaj i gotuj 2-3 minuty.
Do ciasta możesz dodać listki tymianku.



Więcej na ten temat