<div><b>Domowe knedle śliwkowe z ricottą polane palonym masłem z cynamonem lub </b></div><div><b>posypane prażonymi płatkami z migdałów</b></div><div><br /></div><div><b>Skład:</b></div><div>ok. 80 dag śliwek węgierek</div><div>300 g świeżej ricotty</div><div>500 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (ważne: ziemniaki muszą być zimne, najlepiej ugotować dzień wcześniej)</div><div>ok. 1 szklanki mąki pszennej</div><div>kilkanaście kostek cukru</div><div>cynamon</div><div>100 g masła</div><div>garść płatków z migdałów</div><div><br /></div><div><b>A oto jak to zrobić:</b></div><div><br /></div><div>Umyte i obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy </div><div>i miksujemy na puree. Istotne jest by ziemniaki były zimne, bo inaczej </div><div>ciasto na knedle będzie się kleić.</div><div>Utłuczone ziemniaki łączymy z odciśnięta ricottą, jajkami, mąką i </div><div>szczyptą gałki muszkatołowej. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto tak by </div><div>się mocno nie kleiło. Oprószoną mąką dłońmi formujemy kule, umieszczając </div><div>w środku śliwkę - zamiast pestki wkładamy kostkę cukru i szczyptę </div><div>cynamonu. Ciasto dokładnie zlepiamy, tak by nie widać śliwki.</div><div>Knedle wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotujemy do momentu, aż </div><div>wypłyną na wierzch.</div><div>Knedle podajemy z roztopionym masłem z cynamonem lub posypane prażonymi </div><div>płatkami z migdałów.</div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div>