<b>Naleśniki szpinakowe</b><br /><br />dla 4 osób<br /><br />ciasto:<br />- 2 jajka<br />- ok. 225 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego (bez dodatków typu śmietana, ser żółty i przyprawy; rozmrożony)<br />- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego<br />- 2½ szklanki mąki<br />- 4 płaskie łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli nadzienie będzie słodkie)<br /><br />do smażenia: oliwa lub olej rzepakowy<br /><br />nadzienie do wyboru:<br /><br />słodkie:<br />- ok. 250 g sera mascarpone lub gęstego twarożku sernikowego<br />- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka soku z cytryny albo pomarańczy<br />- 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)<br />- 1 owoc granatu (wydrążony miąższ)<br />- borówki amerykańskie<br /><br />wytrawne:<br />- ok. 250 g sera mascarpone lub gęstego twarożku sernikowego (można wymieszać z 1 łyżeczką drobno posiekanego kopru)<br />- 1 łyżeczka soku z cytryny albo pomarańczy<br />- szczypta soli i pieprzu<br />- 100 g wędzonego łososia<br />- ½-1 czerwona cebula (drobno pokrojona)<br />- 8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej (pokrojone w paski)<br />- kapary<br />- balsamico<br /><br />Przygotowanie:<br />1. Składniki na ciasto miksujemy krótko w blenderze.<br />2. Na patelni o nieprzywierającej powłoce smażymy na oleju duże naleśniki (wersja wytrawna) lub mniejsze naleśniczki (wersja na słodko)<br />3. Naleśniki wytrawne smarujemy serem doprawionym solą, pieprzem i sokiem z cytryny/pomarańczy. Dodajemy pozostałe składniki nadzienia i zawijamy w rulony.<br /> Naleśniczki słodkie smarujemy serem wymieszanym z wanilią lub sokiem z cytryny/pomarańczy oraz cukrem, układając po trzy, jeden na drugim, tak jak warstwy tortu. Wierzchnią warstwę smarujemy serem i dekorujemy nasionami granatu i borówkami<br /><b><br /> Zielony makaron z kurczakiem i warzywami</b><br /><br />dla 4 osób<br /><br />- 400 g makaronu o zielonej barwie (np. szpinakowy; spaghetti lub wstążki)<br />- 4 pojedyncze piersi z kurczaka (pokrojone na kawałki o wielkości 1 kęsa)<br />- ok. 200 g sera feta w kostce lub sera koziego w plastrach (pokruszony lub pokrojony)<br />- 1 cebula (drobno pokrojona)<br />- 1 mała cukinia (pokrojona w cienkie plastry)<br />- 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)<br />- 200 g mrożonego groszku zielonego lub ugotowanego bobu<br />- 1 czerwona papryczka chili (drobno posiekana)<br />- ½ łyżeczki kminku rzymskiego<br />- ½ łyżeczki mielonej kolendry<br />- 1 łyżka skórki startej z cytryny<br />- 1 łyżka soku z cytryny<br />- ½ szklanki jogurtu naturalnego<br />- sól, pieprz<br />- 1 łyżka oliwy<br /><br />do smażenia: masło klarowane lub oliwa z oliwek<br /><br />Przygotowanie:<br />1. Kurczaka marynujemy w przyprawach, soku i skórce z cytryny oraz jogurcie z oliwą przez min. 30 minut (najlepiej przez noc) w lodówce<br />2. Podsmażamy mięso na oliwie do lekkiego zrumienienia, odsuwamy na bok patelni lub odkładamy do miski i przykrywamy. W razie potrzeby dolewamy oliwę na patelnię.<br />3. Na niewielkim ogniu szklimy cebulę.<br />4. Dodajemy cukinię natartą czosnkiem i doprawioną solą i pieprzem. Smażymy na niewielkim ogniu aż cukinia zmięknie.<br />5. W osobnym garnku wstawiamy makaron do gotowania we wrzącej, osolonej wodzie. Gotujemy al dente, czyli lekko twardy.<br />6. Do cukinii dodajemy groszek lub bób oraz papryczkę chili i podduszamy całość przez kilka minut.<br />7. Makaron odcedzamy, przerzucając na durszlaku z oliwą lub masłem klarowanym. Przekładamy na talerze<br />8. Dodajemy smażone warzywa i kurczaka, posypujemy całość pokruszonym serem.<br /><br /><br />