Gofry z kremem toffee i karmelizowanymi bananami
Składniki na 4 osoby:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 350 ml mleka
- 2 jaja
- 125 ml roztopionego masła
- 200 g cukru
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki 36%
- 2 banany
- 1 łyżka cukru
Przepis:
W blenderze kielichowym zblenduj mleko z jajkami, roztopionym masłem, cukrem waniliowym, cukrem drobnym, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i mąką. Zblenduj całość na gładką masę i smaż w gofrownicy. W międzyczasie zrób karmel z cukru na suchej patelni, dodaj masło i śmietankę. Całość rozpuść i zredukuj o połowę. Banany obierz, przepołów wzdłuż posyp cukrem i smaż na suchej patelni. Gofry podawaj z kremem toffee i bananami. Gotowe!