Pytanie na Śniadanie

Zielone kopytka z ziołowym kotletem

ZIELONE KOPYTKA Z ZIOŁOWYM KOTLETEM


Zielone kopytka:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej (plus do podsypania)
  • 1 duża garść świeżego szpinaku (ok. 60 g) lub 4 kostki mrożonego
  • sól


Przepis

Szpinak zblanszuj przez 30 sek. we wrzątku, odciśnij i drobno posiekaj (lub zmiksuj na gładko).

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z jajkiem, szpinakiem, szczyptą soli i mąką.

Zagnieć miękkie ciasto. Uformuj wałki, pokrój na małe kopytka.

Gotuj w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia. Odcedź.


Ziołowe kotlety mielone z koperkiem:

  • 400 g mielonej wieprzowiny lub wieprzowo-wołowej
  • 1 jajko
  • 1/2 czerstwej bułki namoczonej w mleku
  • 1/2 cebuli (drobno posiekana i podsmażona)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego koperku (drobno posiekanego)
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia


Przepis

W dużej misce połącz mięso, odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, czosnek i świeże zioła.

Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób masę.

Uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej.

Smaż na rozgrzanym oleju po 3–4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i soczyste.


Buraczki zasmażane z jabłkiem i musztardą francuską:

  • 3 średnie buraki (ugotowane lub upieczone, obrane)
  • 1 jabłko (np. szara reneta lub antonówka)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
  • sól i pieprz do smaku


Przepis

Buraki i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę.

Dodaj starte buraki i jabłko, smaż przez 3–4 minuty.

Dopraw octem, musztardą, solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż smaki się połączą.


Serwowanie

• Ułóż zielone kopytka na talerzu.

• Obok połóż kotleta mielonego z koperkiem.

• Dodaj porcję ciepłych buraczków zasmażanych.

• Całość udekoruj świeżym koperkiem lub natką pietruszki.




Więcej na ten temat