Pytanie na Śniadanie

Chilli con came z mini kiełbasek

Chilli con carne z mini kiełbasek podane z ryżem i Colesławem z czerwonej kapusty


Składniki:


Chilli z mini kiełbasek:


300 g mini kiełbasek (bez osłonki)


1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)


1 żółta papryka


1 czerwona cebula (drobno pokrojona)


2 ząbki czosnku (posiekane)


1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej)


1 puszka krojonych pomidorów


1 łyżeczka wędzonej papryki


1/2 łyżeczki ostrej papryki chili


1/2 łyżeczki kminu rzymskiego


oliwa z oliwek


sól, pieprz


opcjonalnie: świeża kolendra do podania


Do podania:


ugotowany ryż jaśminowy lub basmati


grillowany colesław z czerwonej kapusty


Składniki na colesław z czerwonej kapusty:


1/4 główki czerwonej kapusty (cienko poszatkowanej)


1 marchewka (starta)


1 małe jabłko (w julienne)


2 łyżki majonezu


1 łyżeczka octu jabłkowego


1 łyżeczka miodu


sól, pieprz


Przygotowanie:


1. Chilli z mini kiełbasek:


Rozgrzej żeliwny garnek lub patelnię na grillu.


Wlej oliwę, wrzuć mini kiełbaski i podsmażaj 3–4 minuty, aż się zrumienią.


Dodaj cebulę, czosnek i papryki – smaż kolejne 5 minut.


Dorzuć przyprawy (papryki, kmin), po chwili dodaj pomidory z puszki i fasolę.


Duś na grillu pod przykryciem 10–15 minut, aż całość zgęstnieje.


2. Colesław:


Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku.


Dla efektu zaskoczenia – zawiń porcję colesława w folię aluminiową i lekko podgrzej na grillu przez kilka minut (ciepły colesław z jabłkiem zaskakuje słodyczą i kontrastem do pikantnego chilli).


3. Ryż:


Ugotuj klasycznie lub ugotuj wcześniej i podsmaż na tackach grillowych dla lekkiego wędzonego aromatu.


Na talerzu ułóż porcję ryżu.


Obok – porcję rozgrzewającego chilli z mini kiełbasek.


Do tego kontrastujący colesław z czerwonej kapusty – chłodny lub grillowany.


Całość udekoruj listkami kolendry i plasterkiem limonki.

Więcej na ten temat