Mini serniczki z twarogu z musem z białej czekolady i chrupiącym mazurkiem
Składniki:
- Twaróg półtłusty zmielony – 300 g
- Cukier puder – 3 łyżki
- Żółtko – 1 szt.
- Laska wanilii lub ½ łyżeczki ekstraktu
- Skórka otarta z ½ pomarańczy
- Biała czekolada – 100 g
- Śmietanka 30% – 100 ml
- Ciasteczka pełnoziarniste / herbatniki – 100 g
- Masło – 30 g
Wykonanie:
Rozpuść białą czekoladę w śmietance (na ciepło, nie zagotować) – powstanie aksamitny mus.
Twaróg wymieszaj z cukrem, wanilią, żółtkiem i skórką z pomarańczy.
Połącz masę serową z połową musu z białej czekolady.
Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem – to spód.
Do pucharków lub silikonowych foremek wsyp spód, dociśnij, nałóż masę serową i odstaw do lodówki (lub szybkiego schłodzenia).
Na wierzchu ułóż resztę musu z białej czekolady, udekoruj mini pisankami, skórką pomarańczową, miętą.