Pytanie na Śniadanie

Strogonoff z kurczaka pod ciastem francuskim

Strogonoff z kurczaka pod ciastem francuskim

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • Ok 600g kurczaka – mięso udka
  • 300 g pieczarek
  • Kilka korniszonów
  • 1 lub 2 czerwone papryki
  • 1/2 litra bulionu drobiowego lub rosołu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 płat ciasta francuskiego

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła w szerokim garnku. Dodać cebulę i co chwilę mieszając podsmażyć ją.

Dodać pokrojoną na paski pierś kurczaka, doprawić solą oraz pieprzem i obsmażyć (ok. 5 - 7 minut).

Pieczarki umyć i osuszyć. Pokroić na półplasterki i dodać do garnka. Smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając.

Paprykę przekroić na połówki i usunąć nasiona. Pokroić na paski, dodać do garnka, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę słodką i ostrą.

Wlać gorący bulion, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 7 minut.

Na patelni podsmażyć mąkę mieszając drewnianą łyżką. Gdy zacznie się brązowić dodać 1 łyżkę masła i wymieszać. Wlać pół szklanki wywaru z potrawy i wymieszać. Przełożyć do garnka z potrawą, wymieszać i zagotować.

Podawać z pieczywem, posypać natką pietruszki.

Więcej na ten temat