Strogonoff z kurczaka pod ciastem francuskim
Składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- Ok 600g kurczaka – mięso udka
- 300 g pieczarek
- Kilka korniszonów
- 1 lub 2 czerwone papryki
- 1/2 litra bulionu drobiowego lub rosołu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 płat ciasta francuskiego
Sposób przygotowania
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła w szerokim garnku. Dodać cebulę i co chwilę mieszając podsmażyć ją.
Dodać pokrojoną na paski pierś kurczaka, doprawić solą oraz pieprzem i obsmażyć (ok. 5 - 7 minut).
Pieczarki umyć i osuszyć. Pokroić na półplasterki i dodać do garnka. Smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając.
Paprykę przekroić na połówki i usunąć nasiona. Pokroić na paski, dodać do garnka, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę słodką i ostrą.
Wlać gorący bulion, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 7 minut.
Na patelni podsmażyć mąkę mieszając drewnianą łyżką. Gdy zacznie się brązowić dodać 1 łyżkę masła i wymieszać. Wlać pół szklanki wywaru z potrawy i wymieszać. Przełożyć do garnka z potrawą, wymieszać i zagotować.
Podawać z pieczywem, posypać natką pietruszki.