Pytanie na Śniadanie

Upiecz domowy chlebek do koszyczka

Nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie upieczony chleb – zwłaszcza ten, który trafia do wielkanocnego koszyczka. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Dziewulach pokazują, że nie potrzeba profesjonalnego sprzętu, by stworzyć pachnący, chrupiący bochenek – wystarczą dobre chęci, odrobina wiedzy i... serce.

Wielkanoc to idealny moment, by sięgnąć po tradycyjne przepisy i własnoręcznie przygotować świąteczny chleb. Aneta, Helena, Mirosława i Danuta z KGW w Dziewulach zdradzają swoje sprawdzone receptury, mówią o rodzajach mąki, domowym zakwasie i dodatkach, które czynią bochenek wyjątkowym. Dowiemy się też, jak upiec chleb rano w dzień święcenia pokarmów i jakie naczynia sprawdzają się najlepiej. To nie tylko praktyczna wiedza, ale też piękna opowieść o kulinarnej tradycji i wspólnym świętowaniu.
Więcej na ten temat