Cykl „Ogrody doktora Zagajewskiego”

Dr Artur Zagajewski: Wiosenne rośliny jadalne – część 2. Co już możemy zebrać i zjeść?

Choć pogoda bywa kapryśna, natura nie próżnuje – a to idealny moment, by zajrzeć do ogrodu… z nieco innej perspektywy. Dr Artur Zagajewski zaprasza do Ogrodu Botanicznego w Powsinie i pokazuje, jakie jadalne rośliny pojawiają się wczesną wiosną. Będzie ciekawie, zdrowo i z nutą zaskoczenia – a na koniec powstanie pyszna, wiosenna sałatka!

Wiosna to czas budzenia się przyrody – ale też sezon na dzikie, jadalne rośliny, które rosną tuż pod naszym nosem. W pierwszym odcinku cyklu „Wiosenne rośliny jadalne” dr Artur Zagajewski odwiedza Ogród Botaniczny PAN w Powsinie, by pokazać, co już można zbierać, smakować i… do czego warto się przełamać! Na liście znajdą się znane dzikie zioła, ale też nieoczywiste rośliny, które mogą trafić prosto na talerz. W finale doktor przygotuje zdrową, wiosenną sałatkę z prymulkami, czosnkiem niedźwiedzim, olejem rydzowym i fijołkami.
Więcej na ten temat