Pytanie na Śniadanie

Naturalne barwniki do jajek wielkanocnych – sprawdzone sposoby gospodyń z Dziewul

Chcesz zafarbować wielkanocne jajka bez sztucznych barwników? Z pomocą przychodzą członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Dziewulach, które pokazują, jak w prosty i bezpieczny sposób uzyskać piękne kolory za pomocą naturalnych składników – buraków, cebuli, kurkumy czy czerwonej kapusty.

Wielkanocne jajka nie muszą ociekać chemią, by zachwycać kolorami. Panie z KGW w Dziewulach zdradzają swoje sprawdzone sposoby na barwienie skorupek jajek naturalnymi metodami. Czerwone od cebuli, niebieskie od kapusty, żółte od kurkumy, a nawet zielone – powstałe z połączenia dwóch wywarów! W materiale dowiesz się, jak długo gotować jajka w barwniku, czy warto dodać ocet i jak osiągnąć głęboki, równomierny kolor. Poznasz też triki na nabłyszczanie skorupek i zdobienie pisanek. Wszystko ekologicznie, bezpiecznie i z sercem.
Więcej na ten temat