Pytanie na Śniadanie

Pasztet wielkanocny - klasyk na polskich stołach

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią czas wyjątkowych smaków i kulinarnych tradycji. Na świątecznym stole nie może zabraknąć pasztetu – dania, które łączy pokolenia i smakuje najlepiej właśnie w te wiosenne dni. Specjalnie dla naszych widzów kulinarne inspiracje na pasztety wielkanocne zdradzą goście, którzy o dobrym smaku wiedzą wszystko: Kevin Aiston i Piotr Popiński.

Jak widać – pasztet to danie z historią, charakterem i ogromnym potencjałem. Z odpowiednio dobranymi składnikami, cierpliwością i dobrymi radami naszych gości można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Niezależnie, czy wybierzecie wersję mięsną, warzywną czy z dodatkiem bakalii – pasztet z pewnością zagości na waszym stole nie tylko w te święta, ale i na wiele innych okazji.

Poniżej polecamy sprawdzone przepisy na pasztety, które z powodzeniem przygotujecie na wielkanocny stół – smacznego!

PASZTET Z TRUFLĄ I SZPARAGAMI

  • 2,5 kg królika
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 150 g selera
  • 150 g pietruszki
  • 1 bagietka
  • 100 g pasty z białej trufli
  • 5 plasterków świeżej trufli
  • 8 jajek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 pęczek szparagów
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 op. szafranu
  • 150 ml białego wina
  • 10 g żelatyny
  • Tradycyjny pasztet z żurawi


TRADYCYJNY PASZTET Z ŻURAWINĄ

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 szt. Golonki
  • 1/2 kg wołowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 0,5 litra rosołu
  • 50 g jałowca
  • 1 bagietka
  • 5 g imbiru mielonego
  • 5 g papryki ostrej
  • 5 g papryki słodkiej
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 1/2 kg boczku w plastrach
  • 8 jajek


PASZTET Z PISTACJAMI

  • 1 kg wątróbki z indyka
  • 300 g cebuli białej
  • 60 ml koniaku
  • 200 g masła 83%
  • 80 g pistacji
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka białego pieprzu
  • 20 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Do przygotowania galaretki:

  • 4 listki żelatyny
  • 100 ml zimnej wody
  • 100 ml wina czerwonego


PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI ZE SZPARAGAMI

  • 1 kg białej fasoli z puszki
  • 8-10 szparagów
  • 100 g pasty z białej trufli
  • 2 duże cebule
  • 2 duże korzenie pietruszki
  • 1 selera naciowego
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 300 g masła orzechowego bez cukru
  • 1 gałki muszkatołowej
  • 8 jajek
Więcej na ten temat