Pytanie na Śniadanie

Bakalie na wielkanocnym stole

Jak co roku w polskich domach w okolicy Świąt rozpoczyna się dyskusja - sernik z rodzynkami czy bez?

Nie będziemy wszczynać kłótni od rana, ale chcemy sprawdzić i podpowiedzieć Państwu jakie bakalie warto dodać do wielkanocnych wypieków. O tym już teraz opowiedzą ekspertki.

Przepisy


TRADYCYJNA PASCHA WIELKANOCNA

Składniki:

  • 2 litry mleka
  • 6 jaj
  • 500 ml kefiru (opcjonalnie - kwaśna śmietana)
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 300 g masła miękkiego
  • Garść rodzynek + likier migdałowy do namoczenia
  • Pół garści żurawiny, pół garści płatków migdałowych
  • Skórka starta z całej pomarańczy


Dodatkowo:

2-3 łyżki śmietanki kremówki 36%



BABKA WIELKANOCNA Z LUKREM I BAKALIAMI


Składniki:

  • 100 g rodzynek sułtanek
  • 75 g koryntków
  • 150 ml ciemnego rumu do namaczania
  • 210 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 65 g suszonych moreli
  • 65 g suszonych śliwek
  • 125 g kandyzowanych melonów


Więcej na ten temat