Składniki
- 800 g filetu z łososia
- 500 g brokułów
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 100 ml wytrawnego białego wina 50 ml białego octu winnego
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Brokuły oczyścić, wyporcjować i umieścić w pojemniku z perforowanym dnem. Łososia opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i podzielić na cztery równe porcje. Skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem
i posypać startą skórką z połówki cytryny. Do jednej z porcji łososia włożyć termo-sondę, całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Filety ugotować razem ze warzywami programie. Gotowanie na parze 80°C, termo-sondę ustawić na 60°C.
Sos holenderski
200 g masła podgrzać powoli w garnku, żółtka utrzeć razem z białym winem i octem winnym na pianę i mieszać powoli, dopóki masa nie zgęstnieje. Następnie do masy wlewać powoli, kropla po kropli, ciepłe masło aż powstanie gładka, lśniąca masa
– doprawić ją solą i sokiem z cytryny.
Szparagi smażyć krótko na maśle i doprawić solą i pieprzem.
Łososia podawać z warzywami i sosem holenderskim