Pytanie na Śniadanie

Nogi z perliczki w marynacie miodowo-ziołowej

Perliczka to prawdziwy rarytas – jej wyjątkowy, delikatny smak nie wymaga wielu dodatków, by zachwycić podniebienia. Wystarczy kilka prostych składników, by wydobyć jej naturalną soczystość i aromat. Odkryjcie przepisy, które sprawią, że perliczka stanie się gwiazdą Waszego stołu!

Nogi z perliczki w marynacie miodowo-ziołowej


Składniki:

  • 4 nogi z perliczki
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1-2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • Sól, pieprz



Sposób wykonania:

Miód wymieszać z olejem i musztardą. Dodać drobno posiekany czosnek, przyprawy oraz sól i pieprz. Dokładnie wszystko ze sobą wymieszać. Tak przygotowaną marynatą obtoczyć uda z perliczki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 1800C przez około 45-60 minut. 

Więcej na ten temat