Perliczka to prawdziwy rarytas – jej wyjątkowy, delikatny smak nie wymaga wielu dodatków, by zachwycić podniebienia. Wystarczy kilka prostych składników, by wydobyć jej naturalną soczystość i aromat. Odkryjcie przepisy, które sprawią, że perliczka stanie się gwiazdą Waszego stołu!
Nogi z perliczki w marynacie miodowo-ziołowej
Składniki:
- 4 nogi z perliczki
- 2 łyżki miodu lipowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1-2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Miód wymieszać z olejem i musztardą. Dodać drobno posiekany czosnek, przyprawy oraz sól i pieprz. Dokładnie wszystko ze sobą wymieszać. Tak przygotowaną marynatą obtoczyć uda z perliczki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 1800C przez około 45-60 minut.