Perliczka to prawdziwy rarytas – jej wyjątkowy, delikatny smak nie wymaga wielu dodatków, by zachwycić podniebienia. Wystarczy kilka prostych składników, by wydobyć jej naturalną soczystość i aromat. Odkryjcie przepisy, które sprawią, że perliczka stanie się gwiazdą Waszego stołu!
Pieczona perliczka faszerowana jabłkami z kluskami lanymi
Składniki:
- 1 perliczka
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka czosnku suszonego
- 3-4 szt. kwaśnych jabłek
- Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Całą perliczkę zamarynować w przyprawach. Do środka włożyć ćwiartki jabłek. Związać perliczkę. Piec w rozgrzanym piekarniku w 1800C przez około 1,5 h.
Kluski lane:
- 200g mąki pszennej
- 3 jaja
- 4 żółtka
- ½ p natki pietruszki
Sposób wykonania:
Mąkę, jaja, żółtka dokładnie ze sobą wymieszać tak aby powstało lejące ciasto. Wlewać ciasto na gotującą się wodę. Gotować około 2-3 minuty. Czas liczyć od wypłynięcia.