Pytanie na Śniadanie

Pieczona perliczka faszerowana jabłkami

Perliczka to prawdziwy rarytas – jej wyjątkowy, delikatny smak nie wymaga wielu dodatków, by zachwycić podniebienia. Wystarczy kilka prostych składników, by wydobyć jej naturalną soczystość i aromat. Odkryjcie przepisy, które sprawią, że perliczka stanie się gwiazdą Waszego stołu!

Pieczona perliczka faszerowana jabłkami z kluskami lanymi


Składniki:

  • 1 perliczka
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka czosnku suszonego
  • 3-4 szt. kwaśnych jabłek
  • Sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Całą perliczkę zamarynować w przyprawach. Do środka włożyć ćwiartki jabłek. Związać perliczkę. Piec w rozgrzanym piekarniku w 1800C przez około 1,5 h.


Kluski lane:

  • 200g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 4 żółtka
  • ½ p natki pietruszki


Sposób wykonania:

Mąkę, jaja, żółtka dokładnie ze sobą wymieszać tak aby powstało lejące ciasto. Wlewać ciasto na gotującą się wodę. Gotować około 2-3 minuty. Czas liczyć od wypłynięcia.

 

Więcej na ten temat