Pytanie na Śniadanie

Kluski ziemniaczane nadziewane kaszanką i karmelizowanym jabłkiem

Składniki:

Kluski:

·        1 kg batatów

·        Ok 300 g skrobi ziemniaczanej

·        Ok 150 g mąki

·        Sól, pieprz

·        1 jajko

 

Nadzienie:

·        500 g kaszanki

·        500 g twardych jabłek

·        1 łyżka majeranku

·        1 cebula

·        2 małe chilli

·        100 g masła

·        100 ml oliwy

·        Sól, cukier, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Bataty obrać, pokroić w cząstki i uparować w piekarniku lub ugotować w wodzie.

Wystudzić i przecisnąć przez praskę. Powstałe puree wystudzić i połączyć ze skrobią i jajkiem. Puree przełóż do miseczki, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i wymieszaj na początku łyżką. Jak składniki się wstępnie połączą, zagnieć już ręką, ale krótko, jedynie do połączenia i stworzenia jednolitej kuli.

Ciasto podziel na mniejsze porcje, na blacie podsypanym mąką. Na lekko rozpłaszczone ciasto umieścić nadzienie i szczelnie zakleić. Parować w piekarniku ok 20 minut lub w lekko osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.


Nadzienie:

Na patelni z tłuszczem zeszklić posiekaną. Cebulę, dodać starte jabłka i odrobinę cukru – całość lekko zrumienić i połączyć z majerankiem, solą, pieprzem i kaszanką. Wystudzić.


Masło do polania:

Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekane chilli i dymkę. Całość jeszcze chwile podgrzać i doprawić do smaku. Polać gotowe kluski.

Więcej na ten temat