Leniwe czekoladowe z sosem jajecznym z wanilią
Składniki:
- ok. 400 g chudego twarogu
- 2 jajka
- ok. 3/4 szklanki mąki
- 3-4 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (do dekoracji i do masy)
- 3 żółtka
- ½ szkl. mleka
- ½ szkl. słodkiej śmietanki
- 3 łyżki cukru
- 1 laska wanilii lub aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzyj z cukrem na kremową masę, jak kogel mogel.
W tym czasie w rondelku zagotuj mleko ze śmietaną i wanilią.
Do masy z żółtek wlewaj powoli ciepłe mleko i mieszaj, aż składniki się połączą.
Przelej z powrotem do rondelka, postaw go na małym ogniu i podgrzewaj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Bezpiecznie jest podgrzewać sos w kąpieli wodnej – zabierze to więcej czasu, ale na pewno się nie przypali.
Kluski: w naczyniu połącz twaróg i lekko ubite jajka z kakao. Dodaj mąkę, szczyptę soli, startą czekoladę – krótko wyrabiaj ciasto.
Przygotowane ciasto roluj partiami i wycinaj kluski.
Gotuj w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.
Podaj z sosem angielskim.