Pytanie na Śniadanie

Leniwe czekoladowe z sosem jajecznym z wanilią

Leniwe czekoladowe z sosem jajecznym z wanilią

 

Składniki:

  • ok. 400 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • ok. 3/4 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (do dekoracji i do masy)
  • 3 żółtka
  • ½ szkl. mleka
  • ½ szkl. słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii lub aromat waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzyj z cukrem na kremową masę, jak kogel mogel.

W tym czasie w rondelku zagotuj mleko ze śmietaną i wanilią.

Do masy z żółtek wlewaj powoli ciepłe mleko i mieszaj, aż składniki się połączą.

Przelej z powrotem do rondelka, postaw go na małym ogniu i podgrzewaj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Bezpiecznie jest podgrzewać sos w kąpieli wodnej – zabierze to więcej czasu, ale na pewno się nie przypali.

Kluski: w naczyniu połącz twaróg i lekko ubite jajka z kakao. Dodaj mąkę, szczyptę soli, startą czekoladę – krótko wyrabiaj ciasto.

Przygotowane ciasto roluj partiami i wycinaj kluski.

Gotuj w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną.

Podaj z sosem angielskim.

 

Więcej na ten temat