Zielone pierogi nadziewane pieczarkami i serem
Ciasto:
- 400 g mąki
- ok 240 ml wrzącej wody
- 150 g szpinaku liściastego
- szczypta soli
- 80 ml oleju
Nadzienie:
- 500 g pieczarek
- 300 g mieszanki serów – pleśniowy, mozzarella, parmezan
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 50 g natki pietruszki
Dressing:
- 150 ml oliwy
- 1-2 małe chilli
- 2 pęczki dymki
Sposób przygotowania:
Szpinak opłukać, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju i kiedy ściemnieje zmiksować z dodatkiem wrzątku na gładko.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać sól, mielony szpinak, olej i zaparzyć resztą wrzątku.
Wyrobić na gładko, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Zimne ciasto rozwałkować na cienki płat, wyciąć krążki odpowiedniej wielkości i wypełnić przygotowany nadzieniem.
Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebulkę posiekać i podsmażyć razem z pieczarkami.
Doprawić finalnie i wystudzić. Powstałą masą nadziewać ciasto, gotować do momentu wypłynięcia.
Oliwę podgrzać i połączyć z posiekanym chilli i dymką. Doprawić do smaku i polać pierogi.