Pytanie na Śniadanie

Zielone pierogi z pieczarkami

Zielone pierogi nadziewane pieczarkami i serem

 

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • ok 240 ml wrzącej wody
  • 150 g szpinaku liściastego
  • szczypta soli
  • 80 ml oleju


Nadzienie:

  • 500 g pieczarek
  • 300 g mieszanki serów – pleśniowy, mozzarella, parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 50 g natki pietruszki

 

Dressing:

  • 150 ml oliwy
  • 1-2 małe chilli
  • 2 pęczki dymki


 

Sposób przygotowania:

Szpinak opłukać, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju i kiedy ściemnieje zmiksować z dodatkiem wrzątku na gładko.

Mąkę przesiać do naczynia, dodać sól, mielony szpinak, olej i zaparzyć resztą wrzątku.

Wyrobić na gładko, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

Zimne ciasto rozwałkować na cienki płat, wyciąć krążki odpowiedniej wielkości i wypełnić przygotowany nadzieniem.

Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebulkę posiekać i podsmażyć razem z pieczarkami.

Doprawić finalnie i wystudzić. Powstałą masą nadziewać ciasto, gotować do momentu wypłynięcia.

Oliwę podgrzać i połączyć z posiekanym chilli i dymką. Doprawić do smaku i polać pierogi.

 

Więcej na ten temat