Pieczony kotlet z bakłażana w sosie BBQ
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 1 duże jajko
- 4 łyżki mąki
- 6 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki grubej bułki tartej Panco
- oliwa
Sos
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka hoisin
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- Odrobina wina do gotowania
- 1 łyżki oleju chilli
- 2-3 oleju sezamowego
- Ziarna sezamu do dekoracji
- 1 mała główka kapusty czerwonej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- Mały pęczek dymki
- Do smaku sól, ocet, cukier, olej sezamowy
Sposób przygotowania
Bakłażana upiec w całości w piekarniku 200 C ok 40 minut.
Wystudzić, osuszyć. Obrać ze skórki i lekko rozgnieść. Opanierować, skropić olejem i upiec w piekarniku z wykorzystaniem programu Gotowanie Wspomagane. Wybrać potrawy z piekarnika, zapiekanka warzywna z ustawieniem temperatury 200 C. na ok 30 minut.
Sos – w rondelku zagotować
Składniki: sos sojowy, ostrygowy, hoisin, miód i przyprawę 5 smaków. Kiedy się zagotuje zmniejszyć moc grzania i doprawić winem ryżowym. Uparowany boczek dodać ugotowanego sosu.
Sałatka – drobno poszatkowaną kapustę umieścić w lodowatej wodzie na kilka minut.
Później połączyć z szatkowaną marchewką i przyprawami.