Pytanie na Śniadanie

Pieczony pstrąg z salsą pico de gallo

Pieczony pstrąg nadziewany z salsą pico de gallo 


Składniki


  • 2 pstrągi patroszone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • Szczypta mielonego imbiru
  • 30g natki pietruszki
  • 2 bataty
  • Pico de gallo:
  • 1 duży pomidor
  • ½ białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ chili habanero
  • sok z 1 limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka listków kolendry


Sposób przygotowania

Ryba: oprószyć solą i pieprzem a wnętrze wypełnić siekanym czosnkiem, imbirem i gałązkami natki. Bataty pokroić w plasterki.

Ryby i bataty umieścić w naczyniu a następnie w piekarniku i wybierając funkcje gotowanie wspomagane wybrać ryby/ ryba zapiekana lub w całość. Pieczenie w 200 C ok 30 minut.

Salsa: pomidor sparzyć, zahartować w lodowatej wodzie i zdjąć skórkę. Połączyć z drobno siekaną cebulą, czosnkiem i chili. Całość połączyć i doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem

Więcej na ten temat