Pieczone skrzydełka w sosem kowbojskim
Składniki:
- 10 – 12 skrzydełek z kurczaka
- łyżeczka soli
- łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka czosnku granulowanego
- 2-3 łyżki oleju plus olej do skropienia
Składniki na sos:
- 150 g majonezu
- 100 g kwaśnej śmietany
- Po 1 łyżeczce – czosnek granulowany, suszona cebula, siekany koperek,
- natka pietruszki, ocet jabłkowy, ketchup, olej, cukier, sól
- 4 kolby kukurydzy
- 2 limonki
Sposób przygotowania
Skrzydełka podzielić na 3 elementy – lotki zamrozić do wykorzystania w bulionie.
Skrzydełka osuszyć, połączyć z sodą, mąką i przyprawami
Tak przygotowane umieścić na blaszce z pergaminem, skropić olejem i upiec wykorzystując program – Gotowanie wspomagane. Z opcji wybrać drób, kurczaka i skrzydełka.
Upiec w 200 C ok 30 minut
Sos – w naczyniu połączyć składniki, dokładnie wymieszać i schłodzić.
Upieczone skrzydełka podać z przygotowanym sosem kowbojskim i ugrillowaną kukurydzą.