Pytanie na Śniadanie

Barszcz biały z sokiem z kiszonej kapusty

Barszcz Biały z Sokiem z Kiszonej Kapusty, Białą Kiełbasą i Jajkiem w Koszulce


Składniki:

  • 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 300 ml zakwasu na barszcz biały
  • 200 ml soku z kiszonej kapusty
  • 2 suszone grzyby (np. borowiki lub podgrzybki)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione)
  • 1 cebula (przekrojona na pół i przypalona na suchej patelni)
  • 300 g białej kiełbasy (surowej)
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki mąki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • Chrupiący chleb (np. wiejski na zakwasie)
  • Świeży koperek lub natka pietruszki


Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj wywar warzywny lub mięsny. Dodaj suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i przypaloną cebulę. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Wlej zakwas na barszcz biały oraz sok z kiszonej kapusty. Gotuj kolejne 10 minut, aby smaki się połączyły.

Włóż surową białą kiełbasę do barszczu i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Po ugotowaniu wyjmij kiełbasę, pokrój na plasterki i odstaw na bok.

W misce wymieszaj śmietanę z chrzanem i opcjonalnie mąką, a następnie zahartuj, dodając kilka łyżek gorącego barszczu.

Wlej śmietanę do garnka, mieszając, i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

W rondelku zagotuj wodę z octem.

Jajko wbij do miseczki, a następnie delikatnie wlej do wirującej wody. Gotuj 3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Powtórz dla pozostałych jajek.

Na talerz wlej gorący barszcz. Dodaj kilka plasterków białej kiełbasy i jajko w koszulce.

Całość udekoruj posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Podawaj z chrupiącym chlebem.

Więcej na ten temat