Barszcz Biały z Sokiem z Kiszonej Kapusty, Białą Kiełbasą i Jajkiem w Koszulce
Składniki:
- 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego
- 300 ml zakwasu na barszcz biały
- 200 ml soku z kiszonej kapusty
- 2 suszone grzyby (np. borowiki lub podgrzybki)
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione)
- 1 cebula (przekrojona na pół i przypalona na suchej patelni)
- 300 g białej kiełbasy (surowej)
- 150 ml śmietany 18%
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki mąki
- Sól i pieprz do smaku
- 4 jajka
- 1 łyżka octu
- Chrupiący chleb (np. wiejski na zakwasie)
- Świeży koperek lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj wywar warzywny lub mięsny. Dodaj suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i przypaloną cebulę. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Wlej zakwas na barszcz biały oraz sok z kiszonej kapusty. Gotuj kolejne 10 minut, aby smaki się połączyły.
Włóż surową białą kiełbasę do barszczu i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Po ugotowaniu wyjmij kiełbasę, pokrój na plasterki i odstaw na bok.
W misce wymieszaj śmietanę z chrzanem i opcjonalnie mąką, a następnie zahartuj, dodając kilka łyżek gorącego barszczu.
Wlej śmietanę do garnka, mieszając, i gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W rondelku zagotuj wodę z octem.
Jajko wbij do miseczki, a następnie delikatnie wlej do wirującej wody. Gotuj 3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Powtórz dla pozostałych jajek.
Na talerz wlej gorący barszcz. Dodaj kilka plasterków białej kiełbasy i jajko w koszulce.
Całość udekoruj posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Podawaj z chrupiącym chlebem.