Sznycel wiedeński z pieczonymi ziemniakami w mundurkach i cytryną
Składniki na 4 osoby:
600 g udźca cielęcego
sól
pieprz
2 cytryny
400 g klarowanego masła
2 jajka
100 g mąki
200 g bułki tartej
1 kg małych ziemniaczków
Przepis:
Udziec pokrój na 4 plastry i zbij je tłuczkiem. Następnie dopraw solą i pieprzem i oprósz mąką. Mięso obtocz w roztrzepanych jajkach i zapanieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym aż sznycle będą złociste. W międzyczasie umyj ziemniaki, przepołów, skrop olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz aż będą złociste. Sznycle podawaj z ziemniakami i ćwiartką cytryny. Gotowe!