Pytanie na Śniadanie

Sznycel wiedeński z pieczonymi ziemniakami

Sznycel wiedeński z pieczonymi ziemniakami w mundurkach i cytryną


Składniki na 4 osoby:

600 g udźca cielęcego

sól

pieprz

2 cytryny

400 g klarowanego masła

2 jajka

100 g mąki

200 g bułki tartej

1 kg małych ziemniaczków


Przepis:

Udziec pokrój na 4 plastry i zbij je tłuczkiem. Następnie dopraw solą i pieprzem i oprósz mąką. Mięso obtocz w roztrzepanych jajkach i zapanieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym aż sznycle będą złociste. W międzyczasie umyj ziemniaki, przepołów, skrop olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz aż będą złociste. Sznycle podawaj z ziemniakami i ćwiartką cytryny. Gotowe!

Więcej na ten temat