Pytanie na Śniadanie

Dorada z patelni z puree selerowo-ziemniaczanym

Dorada z patelni z puree selerowo-ziemniaczanym, z warzywami i sosem maślanym


Składniki na 4 osoby:

2 duże dorady patroszone

4 ziemniaki duże

1 duży seler

1 biała cebula

sól

pieprz

1 brokuł

150 g mini marchewek

olej do smażenia

100 g zimnego masła

50 ml białego wytrawnego wina

2 szalotki


Przepis:

Podsmaż na oleju obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i pociętą w piórka cebulę. Dopraw solą, lekko skarmelizuj i całość całej wodą. Ugotuj do miękkości, zblenduj i zaciągnij odrobiną masła. Marchewki pokrój pod kątem, wyodrębnij różyczki z brokuła. Zblanszuj krótko w osolonej i lekko osłodzonej wodzie oba warzywa a następnie podsmażaj delikatnie przed podaniem na maśle. Pod koniec smażenia warzyw dodaj pocięte szalotki, zahartuj sos winem i stopniowo dodawaj masło aby zrobić gładką emulsję. Wyfiletuj ryby, natnij skórę, oprósz solą i pieprzem a następnie smaż od strony skóry na oleju. Podawaj rybę z puree i warzywami w sosie. Gotowe!

Więcej na ten temat