Dorada z patelni z puree selerowo-ziemniaczanym, z warzywami i sosem maślanym
Składniki na 4 osoby:
2 duże dorady patroszone
4 ziemniaki duże
1 duży seler
1 biała cebula
sól
pieprz
1 brokuł
150 g mini marchewek
olej do smażenia
100 g zimnego masła
50 ml białego wytrawnego wina
2 szalotki
Przepis:
Podsmaż na oleju obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i pociętą w piórka cebulę. Dopraw solą, lekko skarmelizuj i całość całej wodą. Ugotuj do miękkości, zblenduj i zaciągnij odrobiną masła. Marchewki pokrój pod kątem, wyodrębnij różyczki z brokuła. Zblanszuj krótko w osolonej i lekko osłodzonej wodzie oba warzywa a następnie podsmażaj delikatnie przed podaniem na maśle. Pod koniec smażenia warzyw dodaj pocięte szalotki, zahartuj sos winem i stopniowo dodawaj masło aby zrobić gładką emulsję. Wyfiletuj ryby, natnij skórę, oprósz solą i pieprzem a następnie smaż od strony skóry na oleju. Podawaj rybę z puree i warzywami w sosie. Gotowe!