GRILLOWANE WARZYWA Z KREWETKAMI I AIOLI
Składniki:
500 g krewetek bez pancerza
2 cukinie
3 kolorowe papryki
2 cykorie
bakłażan
batat
czerwona cebula
Do Aioli:
200 ml oleju rzepakowego
50 ml oliwy
50 ml białego octu winnego
jajko
ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić w cząstki, skropić oliwą, oprószyć przyprawami i zgrillować na złoto – kilka minut.
Krewetki oczyścić, dodać do naczynia perforowanego i umieścić w piekarniku. Wykorzystując program gotowania na parze, ustawić 95 stopni Celsjusza i uparować krewetki 8 minut. Podać z warzywami grillowanymi.
Aioli:
Wszystkie składniki aioli wlać do wysokiego przezroczystego naczynia. Blendować pulsacyjnie do uzyskania gęstego dipu.
Doprawić solą i pieprzem.