Pytanie na Śniadanie

Grillowane warzywa z krewetkami i aioli

GRILLOWANE WARZYWA Z KREWETKAMI I AIOLI


Składniki:

500 g krewetek bez pancerza

2 cukinie

3 kolorowe papryki

2 cykorie

bakłażan

batat

czerwona cebula

 

Do Aioli:

200 ml oleju rzepakowego

50 ml oliwy 

50 ml białego octu winnego

jajko

ząbek czosnku

 

 

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić w cząstki, skropić oliwą, oprószyć przyprawami i zgrillować na złoto – kilka minut.

Krewetki oczyścić, dodać do naczynia perforowanego i umieścić w piekarniku. Wykorzystując program gotowania na parze, ustawić 95 stopni Celsjusza i uparować krewetki 8 minut. Podać z warzywami grillowanymi.

 

Aioli:

Wszystkie składniki aioli wlać do wysokiego przezroczystego naczynia. Blendować pulsacyjnie do uzyskania gęstego dipu.

Doprawić solą i pieprzem.

Więcej na ten temat