Pytanie na Śniadanie

Tarta serowa z pieczarkami i ziołowym dipem

TARTA SEROWA Z PIECZARKAMI I ZIOŁOWYM DIPEM


Składniki:

Ciasto kruche:

250 g mąki pszennej krupczatki

170 g zimnego masła 

jajko

4 g soli

2 łyżki zimnej wody

 

Warstwa serowa:

100 g sera ricotta

100 g tartego sera cheddar

500g pieczarek

500ml jogurtu naturalnego

jajko

ząbek czosnku

50g świeżych ulubionych ziół (bazylia, natka

pietruszki, koperek)

Sól, pieprz 

 

Sposób przygotowania


Ciasto kruche:

W misce połączyć mąkę i sól. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać. Ugnieść składniki rękami, łącząc je. Teraz dodać jajko i wodę. Przełożyć ciasto na blat. Szybko zagnieść. Uformować kulę i przełożyć do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto odpocznie, możemy zacząć z nim pracować.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Składniki masy serowej połączyć i doprawić. Pieczarki oczyścić, pokroić w cząstki i podsmażyć.

Bazę ciasta wypełnić masą serową, pozostawiając krawędzie wolne od nadzienia. Uzupełnić podsmażonymi pieczarkami i zawinąć krawędzie tarty. Wykorzystując program parowy upiec tartę w 180 C z dodatkiem średniej pary 30 minut.

Więcej na ten temat