Pytanie na Śniadanie

Gołąbki z sosem paprykowo-pomidorowym

Gołąbki na młodej kapuście z ndują i sosem paprykowo pomidorowym

 

Składniki:

Młoda kapusta 1 sztuka

Cebula 1 sztuka

Czosnek 2 ząbki

Nduja 50-100 gr

Wieprzowina mielona 500 gr

Ugotowana al dente kasza bulgur 200 gram

Natka kilka gałązek

Papryka czerwona 1 duża sztuka

Pomidorki koktajkowe 300 gram

Oliwa extra virgin 5 łyżek

Ser dojrzewający 50 gram

 

Przygotowanie:

Z kapusty wytnij głąb.

Obgotuj kapustę w osolonej wodzie, przestudź i rozdziel listki

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodaj nduję i smaż kolejne kilka minut. 

Wymieszaj z ugotowaną kaszą bulgur, posiekaną natką i rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Dopraw solą i pieprzem.

Paprykę i pomidorki polej oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Warzywa obierz ze skóry i zmiksuj na gładki sos z oliwą. Dopraw solą i pieprzem.

Farsz zawijaj w liście kapusty, gołąbki ułóż w garnku zalej bulionem z sosem paprykowo pomidorowym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut,. Gołąbki podawaj z sosem, tartym serem i gałązkami ulubionych ziół.

Więcej na ten temat