Pytanie na Śniadanie

Pyzy z wołowiną i grzybami

Pyzy z wołowiną i grzybami z sosem jus z pieczonego kurczaka, piklowaną na różowo szalotką i tartym serem


Składniki:


Ziemniaki 1 kilogram

Wołowina mielona 500 gram

Cebula 1 sztuka

Grzyby suszone 25 gram

Shitake 250gram

Sos sojowy ciemny 3 łyżki

Sos teriyaki 2 łyżki

Czosnek 2 ząbki

Piklowana szalotka 100 gram

Koperek kilka gałązek

Natka kilka gałązek

Jajko 2 sztuki

Bułka tarta 3 łyżki

Mąka 3 łyżki

Sól i pieprz

Ser twardy 50 gram


Przygotowanie:

Ziemniaki obierz. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę. Drugą połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij wodę. Ziemniaki połącz ze sobą, jajkami, i mąką oraz łyżką soli, zagnieć ciasto.


Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na maśle, dodaj namoczone grzyby i pokrojone shitake oraz rozdrobniony czosnek. Smaż, aż wszydstko się przyrumieni.


Wymieszaj z wołowiną, sosem Teriyaki, sojowym ,sporą ilością pieprzu, solą, jajkiem i bułkę tartą. Z ciasta uformuj placuszki, na środek każdego z nich wyłóż farsz, zawiń w kuleczkę i gotuj w osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia. Pyzy serwuj z sosem jus, piklowaną szalotką, tartym serem i listkami ziół.


Sos jus z pieczonego kurczaka


Składniki:


Skrzydełka z kurczaka 0,5 kilograma

Selee naciowy 3 gałązki

Marchewka 2 sztuki

Cebula 1 sztuka

Liść laurowy 3 sztuki

Ziele angielskie 3 sztuki

Białe wino wytrawne 400ml

Tymianek kilka gałązek

Oliwa 4 łyżki

Masło 100 gram

 

Przygotowanie:

Skrzydełka przekrój, polej oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut, aż mocno się przyrumienią. Przełóż do garnka razem z sokiem z pieczenia oraz obraną i pokrojoną marchewką, kawałkami cebuli oraz selera, liściem zielem i tymiankiem. Zalej 1,5L wody i gotuj 1,56h aż płyn odparuje do 30% swojej objętości. Dolej wino i gotuj aż płyn znowu odparuje o połowę. Sos przecedź przez drobne sitko, dodaj kawałki zimnego masła, dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.


Więcej na ten temat