Pytanie na Śniadanie

Kawa grzybowa – nowy trend czy rewolucja w świecie kawy?

Kawa grzybowa zdobywa coraz większą popularność na całym świecie, a teraz podbija również Polskę. Połączenie klasycznej kawy z grzybami funkcjonalnymi, takimi jak reishi, lion's mane czy chaga, ma nie tylko pobudzać, ale też poprawiać koncentrację i redukować stres. Czy to prawdziwa alternatywa dla tradycyjnej kawy, czy jedynie chwilowa moda? W studiu porozmawiamy o tym z ekspertami.

W świecie alternatywnych napojów pojawia się coraz więcej propozycji zastępujących tradycyjną kawę. Kawa grzybowa, dzięki dodatkowi grzybów adaptogennych, ma oferować korzyści zdrowotne i działać łagodniej na organizm niż klasyczna kofeina. Ale czy rzeczywiście działa? Jak smakuje? Jakie ma właściwości? O naukowe fakty i smakowe wrażenia zapytamy technolog żywności dr Justynę Bylinowską oraz baristę Łukasza Miturę.
Więcej na ten temat