Wolno pieczone kacze udko w sosie śliwkowym z burakami w balsamico i cebulą w czerwonym winie
Udka:
4 kacze udka
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżeczki suszonego majeranku
4 szalotki
2 jabłka
Sos śliwkowy:
150 g suszonych śliwek
150 ml czerwonego wytrawnego wina
250 ml bulionu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
Sól i pieprz do smaku
Buraki w balsamico:
3 średnie buraki
2 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek oliwy
Sól, pieprz
tymianek
Cebula w czerwonym winie:
6 czerwonych cebul
150 ml czerwonego wytrawnego wina
4 łyżki oliwy
2 łyżki cukru trzcinowego
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczenie kaczych udek:
Udka osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać szalotki i jabłka.
Przykryć i piec w 140°C (góra-dół) przez 3–4 godziny.
Zdjąć przykrycie, zwiększyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 25 minut, aż skórka się zrumieni.
Sos śliwkowy:
W rondelku zagotować wino, dodać śliwki i bulion i gotować 20 minut.
Dodać miód i ocet balsamiczny, gotować na małym ogniu do redukcji.
Zblendować na gładko, doprawić solą i pieprzem.
Buraki w balsamico:
Buraki pokroić w plastry.
Skropić oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Cebula w czerwonym winie:
Cebulę pokroić w piórka, poddusić w oliwie ze szczyptą soli.
Dodać cukier, chwilę karmelizować.
Wlać wino, gotować do redukcji.
Doprawić pieprzem.
Podanie:
Udka kaczki podawać z sosem śliwkowym, pieczonymi burakami i cebulą w czerwonym winie najlepiej na maślanej bułeczce lub bułce gotowanej na parze.
Smacznego!