Pytanie na Śniadanie

Kacze udko w sosie śliwkowym

Wolno pieczone kacze udko w sosie śliwkowym z burakami w balsamico i cebulą w czerwonym winie

 

Udka:

 4 kacze udka

 2 łyżeczki soli

 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

 2 łyżeczki suszonego majeranku

 4 szalotki

 2 jabłka

 

Sos śliwkowy:

 150 g suszonych śliwek

 150 ml czerwonego wytrawnego wina

 250 ml bulionu

 1 łyżeczka miodu

 1 łyżeczka octu balsamicznego

 Sól i pieprz do smaku

 

Buraki w balsamico:

 3 średnie buraki

 2 łyżki octu balsamicznego

 6 łyżek oliwy

 Sól, pieprz

 tymianek

 

Cebula w czerwonym winie:

 6 czerwonych cebul

 150 ml czerwonego wytrawnego wina

 4 łyżki oliwy

 2 łyżki cukru trzcinowego

 Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pieczenie kaczych udek:

Udka osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać szalotki i jabłka.

Przykryć i piec w 140°C (góra-dół) przez 3–4 godziny.

Zdjąć przykrycie, zwiększyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 25 minut, aż skórka się zrumieni.

 

Sos śliwkowy:

W rondelku zagotować wino, dodać śliwki i bulion i gotować 20 minut.

Dodać miód i ocet balsamiczny, gotować na małym ogniu do redukcji.

Zblendować na gładko, doprawić solą i pieprzem.

 

Buraki w balsamico:

Buraki pokroić w plastry.

Skropić oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

 

Cebula w czerwonym winie:

Cebulę pokroić w piórka, poddusić w oliwie ze szczyptą soli.

Dodać cukier, chwilę karmelizować.

Wlać wino, gotować do redukcji.

Doprawić pieprzem.

 

Podanie:

Udka kaczki podawać z sosem śliwkowym, pieczonymi burakami i cebulą w czerwonym winie najlepiej na maślanej bułeczce lub bułce gotowanej na parze.

Smacznego!

 

Więcej na ten temat