Pytanie na Śniadanie

Chrupkie tofu w sosie z zielonymi warzywami

Chrupkie tofu w sosie z zielonymi warzywami


Przeznaczenie woka do głębokiego smażenia. Panierowane kosteczki tofu smażone na złoto w sosie z warzywami.


składniki:

250g tofu

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

200g mąki kukurydzianej

olej do smażenia

2 zielone papryki

200g fasolki szparagowej

100g liści szpinaku

1 łyżeczka maki ziemniaczanej

100g uprażonych nerkowców

2 pęczki dymki

olej do smażenia


sos:

1 łyżka siekanego imbiru

1 łyżka siekanego czosnku

1 łyżeczki cukru

3 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżka sosu hoisin

1 łyżeczka sosu chilli


sposób przygotowania:

 

Warzywa pokroić w równą kostkę

Orzechy uprażyć, dymkę posiekać. Tofu pokroić w kostkę, połączyć z przyprawami i mąką, usmażyć na głębokim tłuszczu w woku.

Sos – składniki połączyć w naczyniu z dodatkiem 2-3 łyżek wody.

Na patelni usmażyć czosnek i imbir, dodać pokrojone warzywa i przygotowany sos i dusić ok 1 minutę.

Po chwili dodać przygotowane tofu. Podać z ryżem posypane prażonymi orzechami, sezamem i dymką.

Więcej na ten temat