Pytanie na Śniadanie

Wołowina z woka w ciemnym sosie

Wołowina z woka w ciemnym sosie


Jak usmażyć soczystą wołowinę ( jak przygotować tzw Chińskie Wagyu czyli trick na tani element marynowany z sosami i sodą oczyszczoną) - super chiński/orientalny patent.


składniki dla 4 osób

400g udźca wołowego

ok 300g makaronu jajecznego

2-3 łyżki wody

1 cm imbiru

1 czerwona cebula

1 zielona papryka

garść siekanej dymki

olej do smażenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

sól, cukier, pieprz, ciemny sos sojowy, pieprz, skrobia ziemniaczana, olej sezamowy

olej do smażenia

 

składniki sosu:

2 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżeczka pasty chilli

1 łyżki jasnego sosu sojowego

1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego

ok 1 łyżka octu ryżowego

 

sposób przygotowania:

Warzywa obrać i pokroić w równe cząstki

Mięso pokroić w cienkie płatki, połączyć z sodą oczyszczoną, ciemnym sosem sojowym, solą, skrobią ziemniaczaną i wymasować. Mięso obsmażyć gwałtownie

Składniki sosu połączyć w naczyniu i odstawić.

Na rozgrzany wok wlać olej i po chwili dodać imbir, warzywa – całość chwilę podsmażyć. Dodać podsmażoną wołowinę, makaron i przygotowany sos. Całość podgrzać i dokładnie połączyć składniki, posypać siekaną dymką podsmażyć.

Makaron ugotować w/g wskazówek producenta.

Więcej na ten temat