Wołowina z woka w ciemnym sosie
Jak usmażyć soczystą wołowinę ( jak przygotować tzw Chińskie Wagyu czyli trick na tani element marynowany z sosami i sodą oczyszczoną) - super chiński/orientalny patent.
składniki dla 4 osób
400g udźca wołowego
ok 300g makaronu jajecznego
2-3 łyżki wody
1 cm imbiru
1 czerwona cebula
1 zielona papryka
garść siekanej dymki
olej do smażenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól, cukier, pieprz, ciemny sos sojowy, pieprz, skrobia ziemniaczana, olej sezamowy
olej do smażenia
składniki sosu:
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka pasty chilli
1 łyżki jasnego sosu sojowego
1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
ok 1 łyżka octu ryżowego
sposób przygotowania:
Warzywa obrać i pokroić w równe cząstki
Mięso pokroić w cienkie płatki, połączyć z sodą oczyszczoną, ciemnym sosem sojowym, solą, skrobią ziemniaczaną i wymasować. Mięso obsmażyć gwałtownie
Składniki sosu połączyć w naczyniu i odstawić.
Na rozgrzany wok wlać olej i po chwili dodać imbir, warzywa – całość chwilę podsmażyć. Dodać podsmażoną wołowinę, makaron i przygotowany sos. Całość podgrzać i dokładnie połączyć składniki, posypać siekaną dymką podsmażyć.
Makaron ugotować w/g wskazówek producenta.