Pytanie na Śniadanie

Pyzy ziemniaczane w serowym beszamelu

Pyzy ziemniaczane w serowym beszamelu


Składniki na 4 osoby:

100 g tartego sera żółtego

1 litr mleka

50 g masła

100 g mąki żytniej

1 łyżeczka musztardy

800 g ziemniaków (500 g tartych i 300g gotowanych)

1 jajko

200 g mąki pszennej

100 g mąki ziemniaczanej

sól


Przepis:

Masło stop w rondlu i zaciągnij mąką żytnią, dodaj musztardę i dopraw solą a następnie zalej gorącym mlekiem i całość wymieszaj. Dodaj ser i zredukuj na gęsty serowy beszamel. Połącz starte i odciśnięte z wody ziemniaki z gotowanymi i przeciśniętymi przez praskę, dopraw je solą, dodaj jajko oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wyrób gęste ciasto na pyzy, które następnie podziel na kulki i gotuj w osolonej wodzie. Wyławiaj i wrzucaj do serowego beszamelu. Gotowe

 

Więcej na ten temat